Rindade arengut mõjutavad eluperioodid

Seksuaalne küpsemine ehk puberteet

Väikeste tüdrukute juures pole esialgu veel midagi näha, kuigi kõik vajalik on juba olemas, sealhulgas rinnanäärmed. Oletatakse, et kui laps jõuab teatud arengustaadiumisse, siis annab hormoonide talitlust juhtiv aju osa suguorganitele käsu hakata hormoone tootma. Sellega algabki puberteet. Kõigepealt märkavad tüdrukud, et nende rinnad hakkavad tasapisi suurenema. Rinnanäärmed reageerivad hormoonidele esimesena. Enamikul 11. eluaasta paiku. Esimese menstruatsioonini kulub siis veel umbes kaks aastat.

Probleemid sellel eluperioodil :

- Hormoonide toimel hakkab kõigepealt esile kerkima ainult rinnanibu ümber olev piirkond. Nibu tundub siis kõvem ja on pisut hell.
- Tihti hakkab üks rind teisest varem kasvama. Kuid varsti alustab ka teine kasvamist ja jõuab lühikese ajaga esimesele järele.
- On täiesti normaalne, et rinnad on pisut erineva suurusega või üks rind asub teisest madalamal.

Rasedus ja rinnaga toitmine

Juba esimestel raseduskuudel hakkavad rinnad suurenema, neisse hakkab korjuma koemahla ja piimanäärmetes küpsevad piimarakud. Rinnanibud ja nende ümbrus muutuvad tumedamaks. Rinna pigmentatsiooniringis on esilekerkivad väikesed näärmed, mida nimetatakse Montgomery näärmeteks. Need eritavad raseduse ja ka imetamise ajal erilist õli, mis moodustab kaitsevõrgu bakterite vastu ja kaitseb rinnanibu kuivuse ja lõhede tekkimise eest.

Probleemid, mis võivad tekkida sellel eluperioodil:

- seoses rindade suurenemisega võivad tekkida naharebendid
- 3.-5. päeval pärast sünnitust võib tekkida piimapais
- 2.-3. nädalal pärast sünnitust võib tekkida rinnapõletik
- valest imetamisvõttest võivad tekkida rinnanibude lõhed

Menopaus

Menopaus tähendab menstruatsioonide lõppemist. Sellele eelnevad ja järgnevad üleminekuaastad ehk klimakteerium. See algab umbes 5 aastat enne menopausi ja kestab veel 5-10 aastat pärast seda. Hormoonide tasakaal hakkab muutuma ja östrogeenide langus põhjustab naisele ebameeldivaid vaevusi.

Probleemid selles eluperioodil:

-kollageeni kahanemisest ja vereringe aeglustumisest tingituna muutub nahk kuivaks, vähem elastseks. Sealhulgas ka rinna- ja dekolteepiirkonnas
-ealistest muutustest tingituna rinnanääre taandareneb
-rindadesse võivad tekkida tihendid - vedelikuga täidetud pallikesed
-suureneb risk haigestuda rinnanäärmehaigustesse

Haigused
Rinnavähk on naiste vähkkasvajate esinemissageduselt kindel liider. Samas on avastamine varases staadiumis kõige suurem võimalus inimene elule tagasi võita.

Rinnanäärmed on naisel osa günekoloogilisest süsteemist, mis alluvad eluperioodist tingitud hormoonide vahekorra muutustele. Ka iga menstruaaltsükkel või selle ärajäämine mõjutab rinnanäärmeid. Pakitsustunne, valulikkus või suurenemine on teatud piirides sel ajal täiesti normaalne. Alates puberteedieast peaks iga naine pidevalt ise oma rindu kontrollima. Seda peaks tegema iga kuu samal päeval ehk neli päeva pärast menstruatsiooni lõppu, kui hormoonitase on kõige stabiilsem.

Kuidas kaitsta oma rinnanäärmeid:

-rinnanäärmevähi suhtes omab kaitserefleksi esmasrasedus enne 30. eluaastat, mis lõpeb täielikult väljakantud sünnitusega
-enne esimest sünnitust ei soovitata kasutada rasestumisvastaste vahenditena spiraali või antibeebipille, et mitte häirida naise arengus hormonaalset kujunemist
-süüa tuleb mitmekesiselt. Ainult loomseid rasvu oleks mõistlik piirata, samuti soolatud, marineeritud ja suitsutatud toiduaineid. Kõige paremini kaitsevad rohelistes köögiviljades, porgandis ning puuviljades leiduvad mineraalid, vitamiinid ja orgaanilised ained. Samuti kala.
-korralikku sööki ei tohi vahetada vitamiinitablettide vastu.
-kehakaal tuleb hoida normaalsetes piirides, samuti kolesteroolihulk veres.
-õlavöötmelihased tuleb aktiivse liikumisega toonuses hoida. Ei tohi ka üle pingutada, sest rinnanäärme kude on väga õrn, tundlik ja külmakartlik.
-halvasti mõjub suitsetamine ja alkoholiga liialdamine. Põlevas tubakas tekkiv keemiline kompleks kahjustab otseselt kogu günekoloogilist süsteemi.
-ka liialdamine päikese ja solaariumiga pole hea, eriti tundlikud UV kiirtele on pigmentalad, mis kiirgust kõige enam neelavad.

Rindade kosmeetilised probleemid

Ilukirurg Peep Pree nimetab “parajateks” rindadeks proportsionaalseid s.t. keha üldiste mõõtudega sobivaid rindu. Tähtsad on suhted. Väikesele ja kõhnale sobib väike rind, suuremale ja vormikale kopsakam rinnapartii.

Liiga väikesed rinnad

Antud juhul tuleb hinnata ka inimese muid kehamõõtmeid - pikkust, laiust, luustikku. Rinnanäärmete kuju on teatud määral pärilik, kuid selle põhjus võib olla ka hormonaalne. Ka eesti naiste hulgas on probleemiks väike rind.

Lahendused :
* platsenta ekstraktide ja hormoonidega kreemid küll suurendavad teatud määral näärmekude, kuid seal on oht, et rikutakse normaalset hormoonide tasakaalu. See võib viia rinnavähi tekkimiseni
* võimlemisega ei saa otseselt rinna kuju ja suurust muuta, kuid jõusaali treeninguga ja regulaarselt vastavaid harjutusi tehes võib rinnalihaseid tugevdada, mis laseb rindadel vormikamana paista
* kõige nähtavamaid tulemusi annab plastiline operatsioon, kus protees viiakse rinda väikese lõike kaudu. Protees tulevikus imetamist ei takista. Vaata ka: Rinnaproteesid

Liiga suured rinnad

Selle põhjuseks võib olla pärilikkus, naissuguhormoonide üleproduktsioon või liigne ülekaal(Mehik, konspekt).

Lahendused :
-siin aitab ülakeha pidev treenimine
-dieet ja kehakaalu normaliseerimine
-rindade vähendusoperatsioon, mis taastab rinna normaalse kuju ja vähendab rinna mahtu. Imetamine pole pärast üldjuhul võimalik ja armid on paratamatud.

Rindade lõtvumine

Põhjuseks võib olla vanusest tingitud kudede lõtvumine, rinnahoidja mittekandmine, liigne päevitamine, pidevad soojad vannid, järsud ja suured kaalumuutused.

Lahendused :
- pingutavad hooldused salongis ja kodus
- regulaarselt harjutused ülakehale
- rindade tõstmisoperatsioon korrigeerib rindade kuju ja elastsust rinna mahtu oluliselt muutmata. Operatsioon imetamist hiljem ei takista.

Naharebendid ehk striiad Naharebendid tekivad kehakaalu järsul muutumisel, kui nahk ei ole piisavalt elastne ja venib üle oma füsioloogilise piiri. Naha venimise aste on väga individuaalne ja sõltub paljuski pärilikkusest. Geneetiliselt ja hormonaalselt on naiste sidekude nõrgem meeste omast, seetõttu on striiad põhiliselt naiste probleem. Seoses hormoonide tasakaalu kõikumisega on raseda naise sidekude veelgi nõrgem kui tavaliselt, kuna ajuripats toodab liigselt kortikosteroide. Seetõttu ei suuda sidekude valmistada piisavalt head tugiehitust, näiteks kollageenkiudude võrgustikku. Naharebendi kohal on epidermis õhuke ja lame. Dermis muutub õhemaks ja sinna tekivad “augud”. Naha elastsuse tagavad elastiin- ja retikuliinkiud katkevad. Algul on naharebendid punakaslillad ning hiljem muutuvad valkjateks, nahast madalamateks joonteks. Tekkinud naharebenditest pole võimalik enam vabaneda, kui, siis ainult parandada nende välimust. Seetõttu oleks parem neid ennetada.

Naharebendite vältimine

Kõige tõhusam vahend selleks on naha hoolikas kreemitamine, et säilitada naha elastsus ja pehmus. On olemas nii salongides kui poodides, apteekides tooteid, mida võiks kasutada nii profülaktikaks kui ka tekkinud armide raviks.

Last ootavad emad peaksid alustama rindade kreemitamist või õlitamist vähemalt pool aastat enne sünnitust. Etiketil peab olema märge, kas toodet tohib kasutada raseduse ja imetamise perioodil.

Vaata edasi: Rinnahooldus