Mis on rapsiõli?

Suvised kollased rapsipõllud on tuttavad küllap igale eestlasele. Peale maalilise vaatepildi pakuvad need põllud aga väga väärtuslikku toorainet — rapsi. Kui raps põllult ära korjatakse, purustatakse rapsiseemned ning eraldatakse õliekstraktid ja see on tooraine juba meile tuttava rapsiõli valmistamiseks. Muide, raps kuulub kapsaste perekonda ühes brokoli, lillkapsa ja peakapsaga.

Rapsiõli kui tervislik valik

Rapsiõli kasuks räägib selle rasvhappeline koostis, mis on teiste toiduõlidega võrreldes üks tasakaalustatumaid: küllalt vähe küllastunud rasvhappeid, suurem on ühekordselt küllastamata rasvhapete osakaal ning olulise osa moodustab linool- ja linoleenhapped.

Rapsiõli sisaldab oomega-3- ja oomega-6-rasvhappeid, mis on organismi jaoks eluliselt vajalikud. Oomega-3-rasvhapped aitavad langetada vererõhku ja hoida kolesteroolitaset normis ning kaitsevad ka südamehaiguste, diabeedi ja muude haiguste eest. Oomega-6-rasvhapped aga aitavad säilitada naha elastsust/ nooruslikku nahka ning mõjuvad hästi juustele ja küüntele.

Kuidas rapsiõli kasutada?

Rapsiõli ei paista silma mitte ainult oma toiteväärtuste poolest vaid ka kasutusvõimaluste poolest. Rapsiõlil on neutraalne maitse ning seepärast sobib suurepäraselt peaaegu kõikide roogadega. Seda saab ühtviisi edukalt kasutada nii salatites ja majoneesides kui ka praadimisel ja küpsetamisel. Rapsiõli kannatab ka kõrgeid temperatuure, mis tähendab, et seda on ohutu kasutada ka frittimisel ja grillimisel.

Rapsiõli maitse

Rapsiõlil on erakordselt kerge ja delikaatne maitse, mis tähendab, et saad oma roast kõikvõimalikud parimad maitseelamused, ilma et toiduõli mekk liigselt domineeriks.

Kui sa veel igapäevaselt ei kasuta rapsiõli, siis tee seda! Vajuta SIIA, et leida põnevaid toiduretsepte ja informatsiooni rapsiõli kasutamise kohta.

Jaga
Kommentaarid