Kõik inimesed higistavad ning paljud meist on vähemalt mõned korrad elus higistamise pärast piinlikusse olukorda sattunud. Higistamine on normaalne ning sõltub kuumusest, stressist, toidust jms. Kuid kui higistamine segab igapäevast elu või on ebatavaliselt suur (nn hüperhidroos ehk liighigistamine) on soovitav otsida abi arstilt.

Liighigistamise puhul muutuvad higiseks nii kaenlaalused, käed kui ka jalad ning inimene võib higist lausa tilkuda. Üheks põhjuseks on higinäärmete hüperaktiivsus, mis on osaliselt päritav. Antud probleemi põhjuseid veel ei teata, üheks tõenäoliseks põhjuseks peetakse higistamist reguleeriva ajuosa suurenenud aktiivsust.

Piiri, kust lõpeb normaalne ning algab liighigistamine ei ole, selleks on iga inimese enesetunne. Kui higistamine häirib igapäevast elu ning mõjutab negatiivselt enesetunnet ja tavalised higistamistvastased vahendid ei aita, tuleb otsida abi esmalt perearstilt, kes suunab vajadusel edasi nahaarsti juurde. Viimased uurimused on näidanud, et hästi aitab lokaalse higistamise vastu botuliintoksiin ehk botoxi süstid. Kümnest patsiendist üheksal see aitab, kestvusega vähemalt kuus kuud.

Mõned soovitused, kuidas higist suve kergemini üle elada, vähendamata oma enesekindlust:

Kasuta iga päev deodoranti, soovitavalt higilõhna neutraliseeriva toimega nagu näiteks Lycia Persona, Eucerin, Hidrofugal, Maxim, mida müüakse apteekides ning paljudes kauplustes. Levinud on ka maarjajää, mis aitab paljudel samuti higilõhna vastu.

Ära proovi higilõhna varjata parfüümiga, see vaid suurendab seda ebameeldivat aroomi. Selle asemel tarbi vähemalt 1-2 liitrit vett päevas, raseeri kaenlaalused ja pese neid hoolikalt ning soovitav on vaadata üle ka oma toidusedel, sest see mõjutab higilõhna kooslust.

• Kasuta T-särke ja pluuse, mis on kaenlaalustes avaramad, et nahk saaks hingata. Mõtle ka riiete värvivalikule, sest erinevad värvid näitavad higistamist erinevalt välja.

• Valgete ja mustade riiete puhul pole higi nii nähtav, kuid mustadel kangastele võivad kuivanud higilaigud jääda nähtavaks valge randina.

• Tualetti külastades pese kaenlaalused jaheda veega ning kuivata paberiga, see aitab higistamist vähendada ning eemaldab ebameeldiva lõhna.

Testi alumiiniumkloriidi sisaldavaid tooteid kaenla all ja kätel-jalgadel.

Ära kasuta sama paari jalanõusid mitu päeva järjest, muidu ei kuiva nad kandmiste vahepeal korralikult ära. Kui pead kasutama samu jalanõusid kogu aeg, osta täiendavad sisetallad ning vaheta neid.

Pese iga päev oma jalgu ning eriti hoolikas ole varbavahede pesemisega. Kasuta vaid puuvillaseid sokke ning vaheta neid vähemalt kaks korda päevas, kui jalad palju higistavad.

• Jalgade higistamise korral on soovitav kasutada jalapuudrit.

Väldi liiga kitsaid jalanõusid ning tööl on parem kanda õhku hästi läbi laskvaid kingi/sandaale.

Erinevad maad on sõltuvalt oma loodusest võidelnud läbi ajaloo erinevalt higilõhna vastu:

- Aasias on kasutatud maarjajää kristalle.
- Venemaal on kasutatud äädikat kaenlaalustes.
- Lõuna-Ameerikas kasutatakse laimimahla.