Ja seda ka järjest noorematel inimestel. Isegi kui arst ei ole veel haigust otseselt diagnoosinud, aga on juba hoiatanud võimalike terviseprobleemide eest, tuleks sellesse suhtuda täie tõsidusega.

Kahjuks võivad diabeediga kaasneda tõsised terviseprobleemid: kolesteroolisisalduse ja vererõhu tõus, veresoonte kahjustused ja vereringehäired, närvisüsteemi ja neerude kahjustus, ateroskleroos, ajuvereringehäired, nägemise halvenemine, jalgade tundlikkuse vähenemine jne. Nimetatud lisaprobleemid halvendavad oluliselt diabeetikute elukvaliteeti.

Tagantjärgi tarkus on täppisteadus

Märt on 36-aastane mees, kelle päevad nägid veel 5 aastat tagasi välja sellised, et praegu tundub see kohati absurdselt enesehävituslik. „Toitusin väga juhuslikult, tervislikkuse aspekt polnud üldse oluline. Sageli „unustasin“ end pikemalt tööle ja ka uneaega lubasin omale minimaalselt. Küllaltki tavaline oli lahkuda kodunt varakult, haarates hommikusöögiks paar võileivaampsu või tee pealt kiireine. Lõunatamisele ei pööranud erilist tähelepanu, see käis kiirelt töö kõrvale. Ja muidugi kohvi ohtra suhkruga. Õhtul 8-9 ajal lõpetasin aktiivsema töötegemise ning „premeerisin“ end suurema einega, mille muidugi harjumuspäraselt kiirelt tarbisin. Kuna tööalaselt olin enda arvates suhteliselt edukas, oli selline elumudel minu tutvusringkonnas levinud ning võiks öelda, et isegi prestiižikas.“ Noore mehena oli Märdi tervis küllaltki heas korras ning tuntavaid ohumärke organism ei ilmutanud. Vaikselt suurenev kehakaal polnud samuti probleem, kuna varasemalt oli Märt pigem kõhnapoolne.

Ühel hetkel oli tööalaseid projekte rohkem kuhjunud ning Märt tundis end veidi nurkaaetuna. „Olime ajahädas ning otsustasime kolleegidega võtta töö jaoks täiendavalt aega oma (juba niigi piiratud) eraelu arvelt. Kontori diivanil sai ööbitud nii mõnigi kord. Turgutamise nimel jõime rohkelt kohvi ning tarbisime ka energiajooke.“
„Tundus loogiline, et ühel hetkel tekkis väsimus“,ütles Märt. „Silmad olid väsinud, aju keeldus kaasa mõtlemast. Kontsentreerimisega oli tõsiseid probleeme ja ärrituma kippusin ka iga väiksema asja peale. Loomulikult oli meie arvates asjal lihtne põhjus – stress, mis tingitud tööst, lähenevatest tähtaegadest jne.“ Kui aga mainitud probleemid ei kiirustanud kadumisega, siis hakkas Märdil tekkima mure, et kusagil sai ehk „vint üle keeratud“. Tagantjärgi saab enda üle vähemalt niipalju uhke olla, et ühel hetkel sai otsustatud külastada perearsti. Meeste puhul polegi see nii tavapärane käitumine, enne lastakse sageli hädadel üle pea kasvada. „Praegu mõtlen, et vedas“, kommenteerib mees. „Kui oleksin veel nt pool aastat oodanud, oleks ehk asi palju hullemini lõppenud.“ Peale vestlust ja endokrinoloogilisi analüüse tegi perearst teatavaks, et midagi peab Märdi elus kiirelt muutuma, kui talle tema tervis oluline on. „On vägagi suur risk haigestuda suhkruhaigusesse“, kõlas diagnoos. „Imestasin tookord ja ei tahtnud endale sisendada, et selline häda minu vanuses meest kimbutab“, mainis Märt. „Jõudsin end juba põhjalikult kiruda, et kas oli nüüd seda vaja, mis saab muu tööst jne. Kujutasin vaimusilmas, et pean hakkama insuliini süstima ja mida kõike veel. Hirmul on ju suured silmad.“ Konsultatsioonis selgus siiski, et esialgu piisab leebematest vahenditest. Arsti soovitusel hakkas Märt kasutama toidulisandit Dialevel, mis on mitmekülgne ja sobiv preparaat ka suhkruhaiguse riskiga inimestele. „Toodet apteegist ostes tegin näo, et hangin selle oma vanavanematele, igatahes mitte endale. Võttis aega, et tajuda, mis minuga on toimunud“, rääkis Märt oma esimesest kokkupuutest Dialeveliga. „Alles mõne aja pärast jõudis kohale, et tegu pole naljaka olukorraga ja et pean pingutama, et oma vigu heastada.“ Tänaseks on mees oma elustiili muutnud, teeb regulaarselt tervisesporti ning jätab endale alati piisavalt aega söögipausideks, samuti puhkuseks ning taastumiseks. Elukogemuse võrra targemana tõdeb Märt tagantjärgi, et paraku pidi ise oma vigadest õppima, teistele seda ei soovita. „Kui sul tervis korras, siis on patt hakata seda omal algatusel rikkuma“, on tema kuldsed sõnad. „Paradoksaalne on, et töötulemused on rahulikuma tempoga hoopis paremad ning nüüd on ka aega neid nautida“, võtab Märt teema kokku.

Igaüks saab oma tervist hoida, järgides tervislikke eluviise ning otsides vajadusel abi apteegist. Dialevel on diabeedispetsialistide poolt välja töötatud toidulisand, mis on apteegis saadaval ilma retseptita. Dialevel sisaldab suures koguses alfa-lipoehappeid ning teisi aktiivseid toimeaineid – kaneeliekstrakti ja orgaanilist kroomi. Nimetatud ained aitavad stabiliseerida veresuhkru taset ning mõjutavad positiivselt kolesterooli- ja triglütseriidide sisaldust veres. Dialevel sobib kõrgenenud veresuhkrutasemega inimestele, diabeetikutele ning glükoositolerantsiprobleemide all kannatavatele inimestele.

Rohkem informatsiooni leiad Dialeveli kodulehelt
Saadaval apteekides ja e-poes.