On mõned lihtsad asjad mida selleks teha, räägin nendest nüüd lähemalt. Pea aga meeles — see kõik on pikk protsess, seega anna endale aega ja alusta väikestest asjadest.

Kõrvalda negatiivsus oma elust

Kui sa soovid hakata ennast rohkem armastama, siis on väga oluline saada lahti võimalikult paljudest negatiivsetest asjadest mis su elu mõjutavad. Need võivad olla inimesed, kes teevad sind õnnetuks. Inimesed, kes tõmbavad sind alla rääkides sulle pidevalt negatiivseid asju või kritiseerivad ja teevad sind pidevalt maha. Need võivad olla ka halvad une-ja söömisharjumused, liigne kohvi- või tubakatarbimine, alkohol.

Aktsepteeri ennast sellisena, nagu sa oled

Lõpeta enda kritiseerimine sest mitte keegi meist pole täiuslik, igalühel meist on vigu. Võta omaks kõik ebaõnnestumised, hirmud, soovid, unelmad, fantaasiad. Võta omaks oma keha- sellisena nagu see on. Võta omaks oma mõistus ja tunded. Sina oled sina ja sa oled hea just sellisena nagu sa oled. Lase ennast lõdvaks ja ära püüa muuta midagi, mida muuta ei saa.
Ütle endale peegli ees silma vaadates: “Ma armastan sind, Ma tõesti armastan sind. Ma armastan ja austan ennast sellisena nagu ma olen.” Ütle seda sada korda, tuhat korda, kuniks sa iga kord peeglisse vaadates ka seda tõeliselt tunned.

Hoolitse enda keha eest

Sinu keha ja hing vajab pidevat hoolt. Leia endale mõni sobiv trenn, kus saad regulaarselt käia. Korralik treening tõstab serotoniini taset kehas ja aitab seeläbi võidelda tuju kõikumiste ja depresiooniga. Söö tervislikku ja täisväärtusliku toitu — värskeid puu- ja juurvilju, väldi töödeldud toitu. Mine massaaži, proovi ka meditatsioone või mõnda muud lõõgastavat tehnikat. Kõik need asjad aitavad tõsta sinu tuju ja üldist energiataset.

Andesta iseendale

Enda pidev karistamine ja süüdistamine viib sind ainult sügavasse musta auku. Kui sa tunned, et sa ei teinud piisavalt tööd selleks, et päästa oma katki läinud suhet või pole olnud piisavalt hea sõber, pole olnud piisavalt hea laps oma vanematele või piisavalt hea lapsevanem, siis aeg on selline mõtlemine lõpetada. Anna iseendale andeks, et oled enda peale viha kandnud, ennast süüdistanud ja enda vastu karm olnud. Keegi meist pole eksimatu. Kui sa tahad ennast armastada, siis väga tähtis on anda endale ja ka teistele inimestele uus võimalus.

Tee nimekiri oma headest omadustest

Meis kõigis on olemas väga palju positiivseid omadusi, andeid ja ka sina pole mingi erand. Mõtle oma tugevatele külgedele- võibolla oled sa hea suhteja, suurepärane laulja või alati abivalmis. Pane need omadused kirja stiilis: Ma armastan ennast, sest … ja mõtle iga päev nendele omadustele. Sest alati, kui sa ennast just kõige paremini ei tunne võid sa vaadata oma heade omaduste nimekirja ja tuua endale naeratus näole ja rõõm südamesse. Kui sa ütled endale, et armastad ennast, siis on peaaegu võimatu ennast maha teha.

Leia aeg iseendale

Tihti kuulen inimesi ütlemas, et tahaksin enda eest hoolitseda, aga selleks aega pole. Muidugi on raske leida oma isiklikku aega, kui oleme pidevalt ümbritsetud teiste inimestega, nii kodus kui ka tööpostil. Tegelikult leiame selle aja väga kergesti kui lõpetame oma aja raiskamise televiisori ja arvuti taga ja lihtsalt astume kodust välja, esialgu kasvõi 15 minutiks. Sa võid jalutada pargis või lugeda raamatut- võta aga hetk, et märgata sind ümbritsevat maailma, nautida vaikust, hingata puhast õhku ja nautida oma üksiolemist.

Too positiivsed muutused oma ellu

Loomulikult me ei saa muuta asju mis meist ei olene aga kui sa tunned süütunnet oma segamini kodu pärast — siis vii seal läbi suurpuhastus, viska ära kõik mida sa enam ei vaja või anna ära. Kui sa pole rahul oma kaaluga siis võta midagi sellega ette — mine trenni või tekita endale uued toitumisharjumused. Kui sa oled alati tahtnud tegeleda mõne toreda hobiga, nagu tantsimine, maalimine või fotograafia- siis miks seda veel edasi lükata? Õpi ja avarda oma teadmisi — hangi erinevaid vaatenurki, otsi, uuri ja tegutse sest kui sa seda ise ei tee siis keegi teine ka seda sinu eest ei tee.

Nagu ma enne ka juba ütlesin on see pikk protsess, elukestev töö — ei maksa ehmatada, kui midagi ei juhtu üleöö või asjad esialgu isegi hullemaks lähevad. Peale vihma paistab alati päike. Mida rohkem sa tegeled selle suhtega mis on sul iseendaga, seda paremaks läheb ka enesetunne ja su elu tervikuna. Sa hakkad iga päevaga endaga paremini läbi saama ja kogu su elu tuleb sellega kaasa. Sa hakkad kiirgama armastust ja seda on sinus siis nii palju, et saad jagada seda kõikjale kus sa viibid ja kõigile kellega kokku puutud. Iga inimene saab jagada vaid nii palju armastust, kui palju ta on seda enda seest leidnud…ilusat otsimist!

Allikas: Elumuutjad.ee