“Suvi on nende jaoks, kel kipub kandidoos korduma, probleemne aeg, sest tavapärastele soodusteguritele tuleb lisa,” tõdeb Tartu Ülikooli kliinikumi naistekliiniku arst-õppejõud
Pille Soplepmann
.

Väldi niiskust ja sünteetikat

Nii nagu iga seen armastab niisket keskkonda, meeldib see ka tupeseenele. Pärast ujumist tuleks märjad riided kuivade vastu vahetada või veelgi parem – lasta strateegilisel piirkonnal päikese ja tuule käes kuivada. Bikiinid tehakse ju kunstmaterjalist, see aga soodustab nii kandidoosi kui ka allergiat. Kui keha talle ebasobiva materjaliga enam kokku ei puutu, kaob ka kihelus ja punetus. Igatahes tasub kunstkiudu naha ligi hoida nii vähe kui võimalik, mitte üle paari tunni korraga.

  • surfamise salapärase maailma ning tutvustab rannavollet, kui eestlaste ühte populaarsemat rannamängu.
  • Veel saad teada, milliseid spordijalatseid erinevate alade harrastamiseks kasutada.
  • Lisaks suur kehaniisutajate test ja soovitused loodusliku kosmeetika kasutamiseks.

    Telli ajakiri!

  • Hea ei ole ka sünteetilisest materjalist aluspesu. Suvel aga meeldib paljudele naistele stringinimelisi püksiraasukesi jalga panna. “Need on sünteetilised ja hästi tihedalt keha ümber ka veel, jälle üks asi, mis pärmseenele meele järele. Võtke puhkusele minnes ikka puuvillane pesu ka kaasa,” soovitab Pille Soplepmann..

    Leia sobivad sidemed

    Seent võivad soodustada ka hügieenisidemed ja pesukaitsed. “Eks nende puhul kehti suuresti katse-eksituse meetod. Pesukaitsest võiks võimaluse korral loobuda; sobivast materjalist sideme tunneb keha ära. Mul on olnud patsiente, kellel ühed või teised hügieenivahendid on põhjustanud allergianähte, see tähendab kihelust ja punetust. Aga eelistama peaks ikkagi sidemeid, mitte tampoone.”

    Tampoonid aga kuuluvad paraku jällegi nende asjade hulka, mida naised suvel rohkem tarvitavad kui talvel. “Kui tampoone ei jäeta ööseks tuppe ega kasutata üle kolme-nelja tunni korraga, siis vahest ei mõju see võõrkeha tupes kandidoosi tekitavalt,” ei keela tohter neid päriselt ära.

    Kui puuvillane pesu ja nahasõbralikud hügieenisidemed puhkusekohvrisse pakitud, peaks neile lisama ka spetsiaalse intiim-pesuvahendi. Sest järjest enam saab kandidoos alguse sellest, et kasutatakse seepe ja dušigeele, mis sisaldavad tupe mikrofloorat rikkuvaid aineid. Kui intiim-pesuvahendit pole, peske nabaalust ainult veega.

    Suguelundeid soovitab Pille Soplepmann pesta liigutusega eest taha, mitte aga edasi-tagasi. Nimelt seetõttu, et ka meie seedetraktis võib vohada seen, mis aga sageli mingeid vaevusi ei põhjusta. Kui aga pärasoolest väljunud bakterid satuvad pesemise ajal tupepiirkonda, võib seen üle kanduda sinnagi.

    Tähelepanu seksile

    Et pärmseen võib koduneda ka suus (suusoorile on iseloomulik paha maitse suus, valge katt keelel, kipitus ja punetus), võib kandidoosi tekitada ka oraalseks.

    Suvel ollakse enamasti seksuaalselt aktiivsemad ja leitakse ka uusi partnereid. Paraku ütleb Pille Soplepmann, et seksuaalne aktiivsus soodustab samuti seenpõletikku, sest tupe rahu häiritakse. “Sage partnerite vahetus viib tupe mikrofloora tasakaalust välja. Aga mõnikord tekitab probleeme ka aktiivsem suguelu püsipartneriga – mõni naine lihtsalt ei talu spermat, mõni jälle kondoomilateksit.”

    Kuidas kandidoosi vältida?

    Kui tüütu tõbi kesk puhkust ootamatult välja lööb ja kohe linna arsti juurde ei pääse, mida siis teha? Pille Soplepmann soovitab neil, kes teavad, et kandidoos neid kord kvartalis külastama kipub, enne puhkusele minekut arsti käest retsept küsida ja rohud (tupekuulid või suukaudsed tabletid) valmis osta. Koduse esmaabina soovitab ta panna tuppe biokeefiris (sisaldab Lactobacillus-bakterit) niisutatud tampooni.

    Ka võiks profülaktika mõttes biokeefirit juua. Toidulaualt peaksid kaduma süsivesikurikkad ja pärmitooted. Leevendust peaks saama ka kipitava piirkonna soodaveega pesemisest või istevannidest. Retsept on järgmine: ühe klaasi vee kohta võta üks teelusikatäis söögisoodat.

    Kimbutab ka mehi

    Aktiivse seksuaalelu puhul kandidoosi põdeva partneriga võivad tupest peenisele kanduvad pärmseened vaevusi põhjustada ka meestele. Peenisepea põletik ehk balaniit avaldub samuti nagu kandidooski kiheluse, sügeluse ja punetusena, vahel kaasneb ka põletav valu. Kui mehele seenevastast kreemi (jällegi retseptiravim) igaks juhuks valmis varutud pole, siis võib samuti proovida abi saada soodaveega pesemisest. Meestearst Olav Poolamets soovitab peenist pesta ka soolaveega. Ühe klaasi sooja vee kohta võta üks teelusikatäis jämesoola. “Meestel on lihtsam, ehitagu suvila mere äärde,” annab ta naljatades nõu.

    Kui aga vähegi võimalik, siis peaks ikkagi arsti juurde minema, ütleb Pille Soplepmann. “Arst saab võtta proovi ja öelda, kas tegu on kandidoosiga või on lisaks veel midagi. Näiteks küllalt sageli põetakse korraga kandidoosi ja bakteriaalset vaginoosi (Mis on bakteriaalne vaginoos?). Ja kuigi bakteriaalse vaginoosi üks tunnus on ebameeldiv kalalõhn, aetakse kaks tõbe vahel omavahel ka segamini. Samuti on proovi võtmine vajalik selleks, et leida eri ravimite seast patsiendile parim.”

    Kandidoos ehk pärmseene tekitatud põletik

    · Tupes võimust võtnud seen muudab vooluse kohupiimataoliseks, tekitab kihelust, turseid ja punetust.
    · Kandidoosi soodustavad antibiootikumide ja rasestumisvastaste tablettide kasutamine, hormonaalsed häired ja immuunsüsteemi nõrgenemine. Samuti ebatervislik eluviis – rämpstoit ja stress, sünteetiline aluspesu ja sidemed, sekspartnerite vaheldumine ja liiga sage seks.
    · 70% naistest põeb kandidoosi kord elus, aasta-aastalt tuleb aga juurde neid naisi, keda tupeseen kiusab juba kolm-neli korda aastas.