Terve naise tupe mikroflooras on leitud üle saja erineva mikroorganismi. Pärmseened on ühed sagedamini esinevad mikroorganismid tupe mikroflooras. Tavaliselt valitseb mikroorganismide vahel tasakaal, mis on mõjutatud organismi hormonaalsest ainevahetusest, immuunsüsteemi seisundist, anatoomilise kaitsebarjääri terviklikkusest. Nende kasv on mõjutatud ka üksteise elutegevusest. Keskne roll tasakaalu säilitamisel on piimhappebakteritel. Kui see tasakaal saab rikutud, siis hakkavad vohama suhteliselt tõvestavate omadustega mikroorganismid, s.h. seened ja tekib põletik. See ongi kõige sagedasem põletiku tekkimise mehhanism organismis, mis tähendab, et inimene on võimeline nakatama iseennast. Organismis kaitsevõimet võivad vähendada külmetus, aga ka igasugune stress. Inimese immuunpuudulikkuse nähud tekivad ka viirushaiguste järgselt, millele hiljem võib järgneda bakteriaalne põletik.

Naise tupe mikrofloora koosseis on väga tundlik reageerimaks organismi kaitsevõime langusele. Sel põhjusel esineb sageli ka tupepõletikke. Lisaks eelnevale on kasulik teada, et organismi kaitsevõime naisel ja mikroorganismide koosseis tupes muutub füsioloogiliselt menstruaaltsükli erinevatel perioodidel, vanusega seotult, raseduse ajal, kuid on mõjutatud veel rasestumisvastasest meetodist, suguelu iseloomust jm. teguritest.

Seenpõletik on kõige sagedasem kaebus, millega naistearsti juurde pöördutakse. Eelnevat lugedes mõistsite, et tegemist ei ole nakkusega. Enamik naistest kogeb seda 1-2 korda elujooksul. Seostatakse seda väliskeskkonnaga ja toitumisega. Nii näiteks võib olla soodustavaks teguriks rohke rafineeritud süsivesikute kasutamine, töötamine ujulates ja allergiseerivate ainetega.

Ravi on siis sümptomaatiline - seentekasv surutakse maha ja organismi kaitsevõime taastumine on piisav, vältimaks selle kordumist.

Osadel inimestel võib see aga kujuneda tõeliseks nuhtluseks ja siis tuleb otsida riskitegureid, mis võivad soodustada seenpõletiku kordumist. Nimetan vaid osa neist, mis võivad tulla arvesse: hormoonainevahetuse häired, allergia, välistada tuleb ka sugulisel teel levivad põletikud, mille foonil võivad vohada ka seened. Nendel naistel soovitaksin kinni pidada teatud hügieeni reeglitest: kanda puuvillast pesu, pesemisel mittekasutada lõhnaseepe, pesupulbreid, loobuda tuleks ka tampoonidest. Üldjuhul mehele ravi määrata ei ole vaja. Ehkki on autoreid, kes soovitavad meest ravida juhul, kui naisel on korduvad seenpõletikud. Mehele on vajalik ravi määrata ka siis, kui tal esinevad kaebused.

Seenpõletiku äratundmine ei valmista arstile raskusi. Lisaks suurenenud, tükkis valgevoolusele kaebab naine sügelust, kipitust. Seenpõletik võib anda ka põie ärritusnähte.

Ometi võib ka siin diagnoosimisel eksida. Nii näiteks võib suguteede ohatisega kaasneda samalaadsed kaebused. Seentevastane ravi siis tulemust ei anna.

Dr. Ivo Saarma,
Naistearst,
Nõmme Erahaigla Fertilitas peaarst