Hollandis läbi viidud uuring, milles osalesid normaalkaalus noored vanuses 19-24 aastat ning kes kahe nädalaste perioodide jooksul tegid erinevat füüsilist tegevust vaheldumisi puhkusega. Esimese kahe nädala jooksul istusid nad keskmiselt 14 tundi päevas ning ei tegelenud mingi füüsilise aktiivsusega.

Järgneva kahe nädala jooksul istusid nad kokku 13 tundi päevas ning treenisid intensiivselt 1 tunni iga päev. Viimases testiperioodis istusid nad kokku 6 tundi päevas, kõndisid 4 tundi ning seisid 2 tundi päevas.

Teadlased mõõtsid jooksvalt osalejate insuliinitundlikust ning vererasvade taset. Need mõõtmised aitavad tuvastada metaboolset olukorda nagu diabeet ja rasvumine.

Tulemus näitas, et energiakulutus erinevate perioodide vahel väga palju ei erinenud, kuid kolesterooli-, insuliini ning lipiidide tase oli tunduvalt parem kui inimene oli päeva jooksul aktiivne, mitte ei treeninud vaid 1 tunni päevas intensiivselt.

Treenides päevas 1 tunni, paranesid näitajad veidi, kuid mitte sama palju võrreldes sellega kui inimene oli aktiivne ning kõndis ja seisis palju.


Et muuta oma igapäevaelu füüsiliselt aktiivsemaks:

- Istuva töö korral tõuse iga veerandtunni järel püsti ning tee mõned kerged harjutused või liigu veidi.
- Kui ei leia aega pikema jalutuskäigu jaoks, kõnni lühemat aega mitu korda päeva jooksul. Jalutuskäik enne tööle minemist, väike käimisring lõuna ajal ning pärast töölt koju tulemist.
- Tõuse diivanilt iga reklaamipausi ajal kui vaatad televiisorit. Proovi sel ajal nõud ära panna, pesu kuivama või miks mitte näomaski teha, hambaid pesta või teha jalavanni.
- Vali alati trepid lifti asemel.
- Pargi auto kaugemale kui vajalik.
- Ostlemas käies proovi igas poes riideid.
- Perekonna ja sõpradega lävides tehke koos mingeid tegevusi istumise ja söömise asemel. Minge koos jalutama, mängige, minge koos sportima.
- Lükage lund, töötage aias ning koristage, kõik need on igapäevased füüsilised tegevused, mis mõjuvad hästi teie tervisele.

Allikas: sund.nu