1. Kõrged kontsad ei tekita veenilaiendeid. Jalg üle põlve istumine ei tekita veenilaiendeid. Need on müüdid, mida armastatakse põlvest põlve edasi rääkida. Aga see on küll tõsi, et liigne püsti seismine või istumine võib veenilaiendite teket soodustada. Teised peamised põhjused, miks veenilaiendid tekivad, on rasvumus, suitsetamine, treenimatus ja beebipillides sisalduvad hormoonid.

2. Veenilaiendid ei ole lihtsalt kosmeetiline probleem. Paljud arvavad, et inimesed ravivad oma veenilaiendeid lihtsalt sellepärast, et nad on edevad. Tegelikult võivad veenilaiendid olla ka tervislik probleem ja neile tulebki tähelepanu pöörata, sest need põhjustavad jalgade väsimust, paiste minemist ja ebamugavustunnet. Lisaks võivad veenilaiendid olla hoiatusmärgiks, et tulevikus varitsevad tõsisemad terviseprobleemid nagu tromboosid või vereringehäired.

NB. Kui lisaks sellele, et sul on veenilaiendid, on su jalad on päeva lõpuks või peale treeningut rasked ja valusad, tuleks pöörduda arsti poole.

3. Veenilaiendid on geneetiliselt päritavad. Aga ära jookse kohe oma ema süüdistama: need võivad olla päritud hoopis isalt või lausa vanaemalt või vanaisalt, sest võivad esineda ka üle põlve.

4. Jah, meestel on ka veenilaiendid. Nendest, kes otsivad veenilaienditele ravi, on küll 70-80% naised, kuid on tõenäoline, et mehed lihtsalt ei pöördu selle probleemiga eriti tihti spetsialisti poole.

5. Rasedus võib tekitada veenilaiendeid. Raskus kõhus surub su olulisi veresooni kinni, mis alakeha verega varustavad. Teatud asendites võib loode peamisele alakõhu veresoonele nii tugevalt suruda, et veri jääb vahepeal korraks täitsa kinni. Ka hormoonide tulv raseduse ajal võib verevarustust häirida. Nii et raseduse ajal tekkivad veenilaiendid on täiesti tavaline asi.

6. Parim viis veenilaiendeid ennetada on treening. Parimad vereringet ergutavad harjutused on ujumine ja treppidest ronimine. Head on ka kõndimine ja  varvastele tõusmine. Viimast saad vabalt kontorilaua taga töö ajal teha (tõstad lihtsalt aeglaselt kannad maast lahti ja paned tagasi maha — see treenib lisaks ka säärelihaseid)

7. Veenilaiendeid eemaldatakse tänapäeval väga edukalt. Sellest operatsioonist ei jää arme ja sa paraned kiiresti. Eestis tehakse veenilaiendite operatsiooni päevakirurgias.

Allikas: Woman’s Day