Seitse asja, mis juhtuvad, kui sa hakkad rohkem kiudaineid tarbima

 (14)
Scanpix
Mandlites on väga palju kiudaineidFoto: Scanpix

Juba see, kui sa sööd päevas 10 grammi kiudaineid, vähendab 10% riski surra enneaegselt. Aga tegelikult võiks kiudaineid tarbida veelgi rohkem — toome seitse põhjust, miks võtta oma eesmärgiks tarbida vähemalt 25 grammi kiudaineid päevas.

AJU

7 grammi kiudaineid päevas vähendab insuldiriski 7%.

SÜDA

Südamehaiguste risk langeb iga päevas tarbitud 7 grammi kiudainete kohta 9%, kuna kiudained vähendavad kolesteroolitaset.

PUUSAJOON

Uuringud on tõestanud, et inimesed, kes tarbivad päevas 30 või rohkem grammi kiudaineid, kaotavad rohkem kaalu kui inimesed, kes loevad lihtsalt väga täpselt kaloreid.

NEERUD

21 või rohkem grammi kiudained päevas alandab 22% neerukivide tekkimise riski.

KOPSUD

Rohke kiudainete tarbimine vähendab kopsupõletikku haigestumise riski, sest kiudainetel on ka põletikuvastane toime.

KÕHT

Kiudaineterikas dieet viib head bakterid tasakaalu, nii et seedimine paraneb tublisti kiudaineterikast toitu süües.

VERESUHKUR

Seotud lood:

Kiudained aeglustavad glükoosi imendumist, kontrollivad veresuhkru taset ja vähendavad seega diabeediriski.

Uuri ka seda, Kuidas süüa rohkem kiudaineid? ja ära jäta kahe silma vahele, et Mai Maser õpetab: kiudained aitavad saleneda. Nendest artiklitest saad teada ka selle, millistes toiduainetes kõige rohkem kiudaineid on.

Allikas: Prevention