Igapäevane dušš

Moodne lähenemine hügieenile ei ole eriti nahasõbralik, väidab dr Londonis asuva  Cranley kliiniku  dermatoloog Nick Lowe. Tema sõnul pesevad paljud inimesed end liiga tihti. Tulikuuma vee ja seebi igapäevane kasutamine võivad naha loomulikku niiskustasakaalu hävitada ning tulemuseks on kauni ja särava naha asemel kuiv ja krobeline nahk ja halvimal juhul isegi infektsioonid. Kui mõte hommikune dušš vahele jätta tekitab sinus õudu, keera siis vähemalt vesi jahedamaks ja kasuta seebivaba dušigeeli, soovitab ta.

Kaheksatunnine uni

Nii pika une vajadus on moodsa maailma väljamõeldis ja pärast seda võid sa end hoopis väsinumana tunda, ütleb Loughborough ülikooli uneuuringute keskuse professor Jim Horne. Lühike 15-minutiline päevauni võib olla sama efektiivne kui öine lisatund und, kinnitab ta. Aegade algusest peale on inimesed jaganud oma päeva osadeks ning tukkunud siis, kui keha selleks märku andis. Tavaline päevarütm oli sadu aastaid selline, et kahetunnisele uinakule pärastlõunal järgnesid õhtusöök ja peod, kesköö paiku mindi voodisse, et kolme-nelja tunni pärast palveajaks ja tule segamiseks uuesti ärgata, seejärel uuesti koiduni tukkuda ja siis päevatoimetuste kallale asuda. Kokku magati päeva jooksul umbes seitse tundi. Tänapäevane lähenemine, et keset ööd üles ärkamine on halb ja kindlasti tuleb edasi magada, rikub su loomulikku rütmi ja võib tervisele põntsu panna. Kuula parem oma keha, ta ütleb sulle, millal ta uuesti ära väsib, senikaua tegele lõõgastavate tegevustega.

Suu loputamine pärast hammaste pesemist

Loputamine viib hammastelt minema fluoriidikihi, mis muidu kaitseks hambaid veel paar tundi peale pesu. Ürita sellest kombest vabaneda, soovitab hambaarst Phil Stemmer. Ära joo ega söö vähemalt pool tundi pärast hammaste pesemist. Algul võib see kummalisena tunduda, kuid hambapasta maitsega suus harjub kiiresti. Hambaarst väidab, et tema ei tee enne hammaste pesemist isegi harja veega märjaks, sest suus on piisavalt niiskust ning liigne vesi võib mõjutada hambapasta toimet. Mitte mingil juhul ei tohi hambaid pesta kohe pärast söömist. Toidus leiduvad suhkrud ja happed nõrgestavad ajutiselt hambaemaili ning pestes võid seda kahjustada. Parim viis suuhügieeni eest hoolitsemisel on pesta hambaid enne sööki ning pärast einet loputada suud alkoholivaba suuveega.

Tualetis istumine

Vesiklosetid on tervisele kahjulikud, ütlevad uuringud. Kükitamine on palju loomulikum tualetis asjade ajamise viis kui istumine ja nõuab vähem pingutust. Iisraeli teadlaste avaldatud uuringus selgus, et kükitades tualeti kasutamine vähendab hemorroidide ja soolestikuprobleemide teket.

Koristamine

Lõpuks ometi on leitud suurepärane põhjus kodutööd sinnapaika jätta. Koristamine võib tõesti olla tervisele kahjulik, selgub uuringust. Neil, kes võtavad suure osa kodutöödest enda kanda, on märgatavalt kõrgem vererõhk kui neil, kes jagavad seda vastutust partneriga. Vererõhku ei tõsta kõige rohkem mitte suur töökoormus, vaid hoopis muretsemine, kuidas koristamise, söögitegemise ja poodlemisega toime tulla. Lisaks võivad koristustöödel kasutatavad kemikaalid tekitada astmat.

Valesti hingamine

Vanuse lisandudes muutub meie hingamine pinnapealseks, hingame rinnaga, mitte kõhuga, nagu õigem oleks. Kui palun kellelgi sügavalt sisse hingata, lükkab ta sisse hingates rinna kummi, kuid see on vale hingamine, ütleb psühhoterapeut Neil Shah. Kõhuhingamist ära õppida polegi nii keeruline. Sisse hingates hoia rinda paigal ning kujuta ette, et su kõht on kui rannapall. Sisse hingates puhud palli täis ja lükkad kõhu ette, välja hingates pinguta kõhulihaseid ja kujutle, kuidas õhk pallist välja läheb. Hingamine peaks olema rütmiline ja regulaarne, minutis peaksid tegema 12-20 hingetõmmet. Sisse ja välja hingamise vahepeal peaks olema väike paus. Vaid paar minutit õiget hingamist päevas annab tuntava tulemuse — see leevendab pingeid ja võib alandada vererõhku.

Pärast sööki pikali heitmine

Kiired tööpäevad lõppevad tavaliselt kiire õhtuse snäkiga ja seejärel on ainus soov enne õhtusööki natuke teleri ees diivanil lõõgastuda, et siis mõne aja pärast voodisse minna. Tõsiasi on aga see, et kui heidad pärast rammusat toidukorda natukeseks pikali või einestad vahetult enne ööund, ladestub söödud toit tõenäoliselt rasvana. 20 minutiline jalutuskäik enne voodisse heitmist aga vähendab oluliselt võmalust kaalunumbri tõusmiseks. Kui tahad oma head vormi säilitada, söö viis korda päevas väikesi toidukoguseid.

Allikas: DailyMail