Külmavill on herpes

Nii külmavillid huultel kui ka nabaaluses piirkonnas asuvad villid on mõlemad tingitud herpesviirusest. Üks pärinev neist HSV-1 tüvest ja teine HSV-2 tüvest.

See võib kanduda edasi sinu partneri genitaalidele või sinu silmadele

Pea meeles, tegemist on viirusega, mis kandub edasi läbi kontakti. Seetõttu on ka suurenenud juhud, kus tavaliselt huulel elutsev viirus on jõudnud genitaalpiirkonda. Ning samuti — kui katsud kõigepealt oma viirusega nakatunud huuli ja seejärel hakkad silmi sügama, siis ei ära imesta, kui ka su silmad järgmisel hommikul punased ja villis on.

Suurem osa inimestest on HSV-1 viirusesse nakatunud

See on siis see viirustüvi, mis tavaliselt huuleherpest põhjustab. Miks meist nii paljud nakatunud on? Lihtne — emad, kes kannavad viirust ja suudlevad oma lapsi, kannavad selle ka edasi. Seega nakatub suurem osa meist juba lapsepõlves.

Nad varitsevad ja ootavad, millal välja tulla saavad

Paraku on tõsiasi see, et see, kes on kord juba nakkuse saanud, sellest enam vabaneda ei saa. Nii varitsebki viirus su veres ja ootab immuunsüsteemi nõrgenemist, et siis oma pea välja pista ja sulle peavalu tekitada.

Nad näevad välja nagu vinnid

Kui sa pole varem külmavillidega kokku puutunud, siis võid eksikombel arvata, et tegemist on hariliku vistrikuga, mis huulepiirile tekkinud. Jah, nad näevad küll sarnased välja, kuid siiski tasub ettevaatlik olla. Kui ise kindel ei ole, siis küsi nõu mõnelt sõbrannalt või veel parem — pöördu nahaarsti poole.

Kui sa oled nakatunud, siis võivad teatud kosmeetilised protseduurid terve su näo külmavillidega täita

Kui kosmeetik küsib sult enne näonaha süvapuhastamist või keemilist koorimist, et kas sul on kunagi ohatisega probleeme olnud, siis tea, et protseduuri kõrvalnähuks võib olla terve näo kattumine külmavillidega. See ei tähenda muidugi, et see alati juhtub, kuid valmistu hulleimaks.

Nad võivad häirida loote arenemist

Rasedatele naistele on herpesviirus enamat kui lihtsalt tüütu vill. Pikaltkestev infektsioon genitaalpiirkonnas võib häirida ka normaalset loote arengut, põhjustada raseduse katkemist või ebanormaalset väikest sünnikaalu.

Allikas: Women’s Health Magazine