1. Ära süüta rohkem tulesid kui hädapärast vaja

Kui sul on tarvis tualetti minna, ära süüta kõiki tulesid, mis tee peale jäävad. Valgus annab su kehale signaali, et on aeg ärgata ja tegutsema hakata.

2. Loe raamatut, et silmi väsitada

Hoia öökapil mõnda igavat raamatut, mis sind tõesti ainult väsitab. Pooleliolev põnev krimka peida õhtul enne magamaminekut teiste raamatute taha ära.

3. Mõtle ise, ära guugelda

Elektroonilised seadmed hoia heaga endast kaugel, need ainult ergutavad sind. Kujunda endale mõni mõtteharjutus — näiteks mõtle samm sammu haaval läbi mingi asja valmistamise protsess või loetle näiteks mõttes linnu, kus oled elu jooksul reisimas käinud.

4. Lama selili

Või kui sulle see üldse ei sobi, siis külili või kõhuli — nii nagu mugavam on. Peaasi, et sa pidevalt asendit ei muudaks, see äratab keha üles.

5. Ära söö

Sa võid arvata, et üks korralik võileib paneb su tagasi magama, aga see ei ole tõsi. Öösel söömine võib halvasti mõjuda lausa pikemas plaanis: sa ei söö öösel enam sellepärast, et uuesti magama jääda, vaid sa ärkad üles sellepärast, et su keha nõuab oma harjumuspärast öist snäkki.

6. Lõdvesta teadlikult oma keha

Alusta varbaotstest ja liigu tasapisi ülespoole. Hinga rahulikult ja “tööta” niimoodi kogu oma keha läbi — kui sa muidugi enne juba magama ei jää, kui lõpule jõuad.

7. Ära maga “tagantjärele”

See, et sa öösel vähe magasid, ei tähenda, et järgmisel päeval tuleb lõunauinak teha. Muidu võib juhtuda, et satud oma öise unetuse ja päevaste uinakutega tsüklisse.

Allikas: Prevention