Üks tavalisemaid kõrvetiste põhjuseid on ülekaal, mis põhjustab lisaks kõrvetistele ka kibe-haput maohappe tagasiheidet söögitorru. Siin on mõned vähem tuntud põhjused, mis võivad paljudele ebameeldivaid kõrvetisi tekitada.

1. Omega 3-rasvhappe kapslid
Seedehäired, kibehapud tagasiheited ning röhitsused on muidu nii kasuliku toote kõrvalmõjud. Kui võtad neid koos söögiga, vähendad ka ebameeldivuste riski.

2. Piparmünt
Kui armastad piparmündikomme või piparmünditeed, peaksid korra järele mõtlema. See maitseaine, mis piparmünditaimest on pärit, põhjustab nimelt sulgurlihase lõdvenemist ning seetõttu surutakse maohape söögitorru.

3. Suitsetamine
Nagu piparmünt, põhjustab ka suitsetamine sulgurlihase lõdvenemist ning see võib toimuda juba pärast esimest suitsu. Suitsetamine soodustab ka maomahla hulga suurenemist.

4. Valuvaigistavad ravimid
Kui tarbida sageli valuvaigistavaid ravimeid nagu näiteks Ibumax, Ibumetin, Ibuprofen jne, ei ole ka kõrvetised ja maomahla tagasiheited ebatavalised. Ka mõned rahustavad tooted, vererõhu ning astma rohud võivad omada neid kõrvaltoimeid.

5. Liiga õhuke padi
Kui kannatate kõrvetiste all, võib madala padjaga magamine seda halvendada. Üks padi lisaks aitab vahel selle vastu uskumatult hästi.

6. Kitsad rõivad
Liiga kitsad rõivad või tugevalt kinni tõmmatud rihmad võivad põhjustada kõhu kokku surumise, eriti kui kannatate ülekaalu all. Selle tõttu surutakse maomahl kergemini üles söögitorru.

7. Geenid
Kõrvetised tunduvad olevat geneetiliselt edasi antav probleem. Õige elustiil aitab aga riski vähendada, isegi kui olete sündinud selle „vale“ geeniga.

Allikas: www.hemmetsjournal.se