1. Jälgi märke

Parim viis stressi ennetamiseks on sellele õigel ajal  jaole saada. Mõnikord võib olla raske märgata, kui pinged hakkavad üle pea kasvama, aga su keha oskab sulle alati märku anda, sa pead vaid oskama tähele panna.

Väga tihti ei tea inimesed seda, et stress mõjutab su une kvaliteeti. Sa magad küll kaheksa tundi, kuid välja puhkamiseks vajalikku sügavat und saad öö jooksul vaid paari tunni jooksul ning ärkad hommikul väsinuna.

Et seda vältida, mõtle igal õhtul läbi kogu oma päev, kõik sündmused ja kohtumised. Kas mingi situatsioon oli ärevust tekitav või väga pingeline? Igatahes on see nüüd möödas ning sa võid sellest olukorrast lahti lasta.

2. Keskendu hingamisele

Kui tunned, et oled pinges, võib sul tekkida tahtmine keerulist situatsiooni üha uuesti ja uuesti oma peas läbi kedrata. Kuid sellest ei ole abi.

Pööra parem tähelepanu oma kehale. Leia rahulik koht, kus saaksid omaette olla, istu ning tunneta tooli, millel sa istud. Hinga sügavalt — loe sisse hingates neljani, hoia hinge kinni kaheni lugedes ning hinga siis suu kaudu välja, kui loed seitsmeni. Kauem välja kui sisse hingates muutub su hingamine sügavamaks, mis aitab pinges närvisüsteemi lõdvestada.

3. Liiguta

Trenni vahele jätmiseks on stress ja väsimus alati head vabandused, kuid füüsiline aktiivsus on tegelikult hoopis rahustav ja tekitab head meeleolu.

Kui tunned, et hakkad väsima, mine välja värske õhu kätte, tee väike jalutuskäik treppidel ja kuula rahustavat muusikat.

4. Vali õiged snäkid

Kuigi magusa ja rasvase isu tekib stressisituatsioonis kiiresti ning jäätised ja kommid tekitavad hetkeks heaolutunde, ei tule need pikas perspektiivis su tervisele kasuks.

Puuviljad, köögiviljad, pähklid ja seemned aitavad su tujusid kontrolli all hoida ning on ka tervisele kasulikud. Kui tunned, et ilma šokolaadita enam kuidagi ei saa, vali kvaliteetne tume šokolaad ning naudi seda tükihaaval, ära pista tervet tahvlit korraga nahka.

5. Helista sõbrale

Jagatud mure on ju pool muret, seega ära pelga tusatuju korral abi saamiseks sõprade poole pöörduda. Lepi kokku kohtumised lõunapausil või pärast tööd, kutsu sõbrad õhtusöögile või mine ise külla. Üksi kodus lösutades on muremõtted kerged tulema, sõbrad aga tekitavad hoopis hea tuju.

6. Astu probleemi juurest eemale

Kui istud päev otsa oma töölaua taga ning vaatad ohates, kuidas ülesanded järjest kuhjuvad, tunned lõpuks lihtsalt ahastust ega tea, millest pihta hakata. Sellistel hetkedel astu lihtsalt laua juurest eemale, mine õue, teise ruumi, poodi, lõunale või ükskõik kuhu, peaasi, et saaksid hetkeks unustada kõik tegemata tööd ning pea muremõtetest vabaks. Pärast 15minutilist pausi on sul palju lihtsam uuesti keskenduda ning probleemid ei tundugi enam lahendamatud.

7. Valmistu uinumiseks

Tead ju küll, mis saab siis, kui töölt koju jõudes otse voodisse vajud. Just siis, kui hakkad uinuma, tulevad kõik mured ja lahendamata ülesanded meelde ning uni on kui peoga pühitud ega tule tagasi enne, kui on aeg uuesti üles tõusta.

Kuid unepuudus teeb sind veelgi närvilisemaks.

Et muremõtetest vabaneda, võta enne voodisse minekut paber ja pliiats ette ning kirjuta üles kõik, mis sind vaevab. Kõlab naiivselt ja lapsikult, kuid psühholoogide sõnul aitab see meetod tõesti muresid kiiremini unustada.

Allikas: health.com