Väldi toidus naatriumglutamaati ja teisi sarnaseid maitsetugevdajaid (MSG, monosodium glutamate, E620-E623), nitraate, aspartaami, sulfiide ja “looduslikke” ning sünteetilisi maitseaineid, mis võivad toimida migreeni vallandavate kemikaalidena.

Paljude inimeste puhul aitab ainuüksi nende lisaainete toidust väljajätmine oluliselt migreenide sagedust ja intensiivsust vähendada ning võib-olla isegi täiesti kõrvaldada. Kuna inimeste teadlikkus nende lisandite ohtlikkuse kohta suureneb, siis on toiduainetööstus hakanud neid maskeerima erinevate nimetuste taha nagu “pärmiekstrakt” ja “vürtsiekstrakt”. Veel sisaldavad potentsiaalselt kahjulikku vaba glutamiinhapet karrageen, maltodekstriin, odralinnas, pruun riisisiirup, piimapulber ning tekstureeritud valk (textured vegetable protein).

Toiduallergia on migreeni sage põhjustaja. Söö ohtralt toitainerikkaid toiduaineid, kuid väldi allergeene. Kõik potentsiaalselt migreeni vallandavad toidud, mille menüüst välja jätad, asenda täisväärtuslike mahepõllumajanduses toodetud toitudega, mis sisaldavad küllaldaselt fütotoitaineid, ensüüme, antioksüdante, vitamiine ning mineraalaineid. Need aitavad närvisüsteemil taastuda ja rikastavad keha toitainetega, mida vajad parima tervise juures püsimiseks.

Kui migreeniga kaasneb tihti uimasus, väsimus, kõhupuhitus, ärritatud soole sündroom, liigeste ja lihaste valu ning ninakinnisus, võib selle põhjuseks olla toiduallergia. Välistamistaktika abil on võimalik potentsiaalseid allergeene tuvastada, kui toidulaualt mõneks ajaks kõrvale jätta gluteen, töödeldud piimatooted, munad, pärm, mais ning muud sarnased enamlevinud allergeenid.

Kontrolli oma hormonaalset taset. Paljud inimesed ei aima, et terviseprobleemide, sealhulgas migreeni põhjustajaks võib olla hormoonide tasakaalu häire. On soovitatud, et eriti naised peaks end kontrollima vere või süljetesti abil kas menopausieelsete hormoonitaseme muutuste või liiga kõrge östrogeeni taseme suhtes — mõlemad võivad raskendada migreeni sümptomeid.

Toitumine ja elustiil aitavad ka hormonaalset tasakaalu parandada — täisväärtuslikud madala glükeemilise indeksi ja kõrge toitainetesisaldusega toidud nagu pähklid, ristõieliste taimede viljad, kaunviljad ja kinoa on näidanud hormonaalset taset korrigeerivat toimet.

Tarbi rohkem magneesiumi. Moodsas ühiskonnas on magneesiumipuudus väga levinud ja migreeni all kannatajate puhul on sellel eriti raske mõju. Kui vaja, tasub kaaluda kõrge kvaliteediga magneesiumi toidulisandi võtmist. Üks 1996. aastal avaldatud uuring tõestas, et migreeni all kannatavatel patsientidel, kes said iga päev 600 mg magneesiumi toidulisandi näol, vähenes migreenihoogude sagedus juba pärast kolme kuud toidulisandi võtmist.

Kui lisaks migreenile esineb ka magneesiumipuuduse sümptomeid nagu kõhukinnisus, ärevus, unehäired, ärrituvus, lihaskrambid ja -tõmblused ning tundlikkus valjude helide suhtes, võib see viidata vajadusele tarbida lisaks magneesiumi.

Joo puhast fluoriidivaba vett. Paljud täiskasvanud ei joo lisaks kohvile, karastusjookidele ja mahladele piisavalt palju puhast kemikaalidevaba vett, et keha vedelikutasakaalu optimaalsena hoida. Vesi on väga oluline rakkude ainevahetuses ning selleks, et keha puhta ja hästi toimivana hoida.

Seejuures on eriti tähtis, et joodav vesi tõepoolest oleks puhas, eriti fluoriidist. Fluoriid võib häirida keha hormonaalset tasakaalu, mis on juba eelpool mainitud migreeni ühe võimaliku põhjustajana. Samuti surub see alla kilpnäärme toimimist ning sekkudes joodi ainevahetusse, võib põhjustada kroonilisi valusid, neuroloogilisi häireid ja teisi terviseprobleeme.

Allikas: Telegram