Varasemad uuringud on näidanud, et spermatsiid ei ole efektiivne võitluses HI-viirusega. Viimased uuringud näitavad, et ta ei paista kaitset pakkuvat ka gonorröa ja klamüüdia vastu.

Teadlaste hinnangul tuleb hakata uurima muid tupesiseseid vahendeid, mis aitavad infektsioonidega võidelda, ja mida tuntakse mikrobitsiidide nime all.

Laboratooriumis tehtud katsed näitasid, et nonoxynol-9 võib pärssida patogeenid, sealhulgas gonorröa ja klamüüdia. Kuna spermatsiid on puhastav aine, mõjutab ta rasvu ja muid rakumembraani aineid – ja selliselt tapab ta sperma. Katseklaasis tappis nonoxynol-9 ka välismembraaniga patogeene, näiteks HI-viiruse, ütles uuringu juht Reutersile.

Aga mitmed hilisemad uuringud on näidanud, et väljaspool katseklaasi ta kaitset ei paku ning on koguni leitud tõendeid selle kohta, et nonoxynol-9 suurendab HI-viirusesse nakatumise ohtu. Selle põhjuseks on arvatavasti genitaalide haavandid ja ärrituvus.

Uued uurimistulemused koos vanadega viitavad sellele, et on aeg liikuda edasi ja otsida uusi tooteid, ütles Ronald E. Roddy, Triangle Parki peretervishoiu rahvusvahelise keskuse juht.

Tema ja ta kolleegide läbi viidud uuringu tulemused on avaldatud erialaajakirja Journal of the American Medical Association märtsi numbris.

Dr. Barbara A. Richardson Washingtoni ülikoolist kommenteeris juhtkirjas, et vajadus naistele mõeldud efektiivse ja odava suguhaigusi pärssiva vahendi järele säilib. Eriti nüüd, kus nonoxynol-9 ei ole selleks sobiv toode.

Roddy meeskond uuris ka, kas nonoxynol-9 geel koos kondoomiga on parem kui kondoom üksinda gonorröa ja klamüüdia eest kaitsmiseks. Nende uurimisgruppi kuulus Kamerunis, kus suguhaiguste esinemine on väga suur, üle 1200 naise. Kõigil paluti kasutada võimalikult sageli kondoomi ja mõnel soovitati kasutada enne vahekorda ka geeli. Kuus kuud hiljem oli nakatunute arv geeli kasutanute grupis suurem, kusjuures gonorröa puhul oli risk kasvanud 50 % võrra. Teadlaste sõnul viitas see sellele, et geeli kasutanud naistel oli kalduvus kondoomi mitte kasutada.

Viimase viie aasta jooksul, mil tupesisese mikrobitsiidi uuringud on käinud, on üle kümne miljoni naise nakatunud HI-viirusesse, neist enamus arengumaades.

Varem samal teemal: