Kliinik 32 esteetilise hambaravi ja proteetika arst dr. Martin Martma märkis, et sportlaste hambaid ohustavad kaks peamist tegevust: spordijookide ja batoonide tarbimine ning pingutusest tekkiv hammaste kokkusurumine ja krigistamine.

„Spordijoogid on magusad ja happelised, batoonid niisamuti. Nende tarbimine põhjustab suus happerünnakut, mis söövitab hambavaapa ja muudab selle pehmeks. Kui hambapinda sellise tugeva happesöövituse järel hõõrutakse — ja sportlased paratamatult kipuvad hambaid pingutuse ajal kokku suruma ja hõõruma — , eemaldub pehmenenud hambavaap,” märkis dr. Martma. Tulemuseks on kahjustunud hambaemail, emaili alt hakkab läbi kumama hambadentiin. Dentiin on hamba seesmine ja pehmem kude, mis on äärmiselt tundlik. Happesöövituse üks esimesi tundemärke ongi hammaste tundlikuks muutumine, mis tekib siis, kui hape on jõudnud läbi söövitada hambavaaba ning jõuab dentiini juurde. Kui hammaste kõvem osa on pealt ära kulunud, siis pehme sisemine osa kaob tunduvalt kiiremini — dentiin kulub üheksa korda kiiremini kui email.

Kui tavaolukorras inimesed pärast happeliste jookide tarbimist kipuvad kohe hambaid pesema, siis sportides seda ohtu juba oludest tingitult reeglina pole. Küll aga varitseb sportlaste hambaid hoopis teistsugune oht. „Hambaid hõõrutakse üksteise vastu, krigistatakse. Inimene ei pane seda pingutusolukorras tõenäoliselt ise tähelegi. Hammaste tugev kokkuhõõrumine on sisuliselt hammas hamba vastu kulutamine ning põhjustab hammaste kulumist, mikropragude tekkimist, tundlikkuse kasvu, igemepiiri taandumist ja loksumist. Kui arvestada veel seda, et suus on happerünnak ja hambavaap on spordijoogist või batoonist pehme, on imelihtne oma hambaid tõsiselt kahjustada,” rääkis dr. Martma.

Happeline keskkond tuleb suus kohe neutraliseerida. „Kõige parem viis selleks on loputada suud veega. Lonks spordijooki ja lonks vett kohe peale. Samuti tasub vett peale lonksata või veega suud loputada pärast spordibatooni tarbimist,” soovitas dr. Martma. Ennetada on lihtsam kui ravida. Inimene pole kobras, et hambad ise tagasi kasvavad! Vaata videost, mis juhtub hammaste krigistamisel:

ja happeliste jookide tarbimisel: