Küsimusi tuli palju ja kõigile vastata ei jõudnud, sest iga mure vajab individuaalsemat lähenemist. Kui kellelgi on mure, mis jäi siin küsimata või on soov ise spetsialisti jutule minna, siis Christine Kraas on valmis teid oma nõuandlas vastu võtma. Soovi korral kirjutage talle christine.kraas@yahoo.se.

Järgnevalt aga küsimused-vastused:

naine30, 18.04.2010 22:04
Minul on selline mure, et viimasel paaril kuul kestab mul mens ainult 2 päeva, varem oli ikka 3-4 päeva. Esimesel päeval tuleb ainult pruunikat eritist, vereeritus on viimasel ajal üldse väga vähene. Samas on mul enne algavat menstruatsiooni kõhus gaasid ja puhitus, seega kõht on märgatavalt suurem just enne päevi. Pärast päevi läheb kõht tunduvalt väiksemaks. Samas avastati mul aasta tagasi emakakaelavähi eelne seisund, pean iga 6 kuu tagant kontrollis käima. Uuesti kontrolli lähen alles mai lõpus. Kas lühikesel menstruatsioonil ja emakaealavähil võib mingi seos olla?

Tere!
Selleks, et aru saada, mis sinuga toimub, on oluliselt rohkem infot vaja. Milliseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutada? Kui kaua? Hormonaalsete rasedusvastaste pillide tarvitamine võib anda sellise tulemuse menseses. Vahel jäävad päevad üldse ära. Millist osakaalu omab stress sinu elus? Kui palju saadab sind igapäevaselt mure seoses emakakaelavähieelse seisundi avastamisega? Kas said piisavalt infot selle kohta? Kõhu puhitus, vedeliku kogunemine kehasse on täiesti normaalne nähtus mensese eel.

marika, 15.04.2010 22:38
olen 45 aastane ja näen silmnähtavalt et hakkan "mehestuma"liigne karvakasv Lõual ja ninaall ja kõhul.Kuna olen kaua aega tagasi lahutatud ja soov oleks uuele suhtele siis kardan seda väga kuna liigne karvakasv on.Tahaks kysida et kas see võib olla sellest et mul eemaldati 20 aastat tagasi munajuha.Ja kui on hormooni probleemid seoses sellega kas käsimyygis on ka mingeid hormoon ravimeid või kas yldse aitab midagi liigse karvakasvu takistamiseks????

Tere!
Munajuha eemaldamine ei mõjuta keha hormonaalset seisundit. Liigne karvakasv viitab hormonaalsele tasakaalutusele organismis. Pöördu günekoloogi või endokrinoloogi poole, kes saaksid viia läbi täpsed uuringud ning aidata sind sinu mures.

n42, 16.04.2010 00:04
tere!olen juba pikemat aega hädas tupeseenega meeletu raha pannud igasuguste arsti kirjutatud rohtude peale,erinevate arstide juures käinud,igasugu proove teinud.Tupeseen vaevab endiselt.mida küll teha?kannan puuvillast pesu,pesukaitsmeid ei kasuta ',mees terve tema ka kontrollitud.Palun nõu et sellest vaevusest lahti saada ehk on mingid loodusvahendeid selleks.

Tere!
Seene vohamine näitab kehas olevat tasakaalutust. Mis selle põhjustab on raske öelda. Sagedaseks põhjuseks on stress, pinged, üleväsimus, vale toitumine, mõni krooniline haigus, igapäevaselt kasutatavad ravimid...
Kas oled pöördunud toitumisspetsialisti poole? Muutused menüüs võivad siin suuresti abiks olla.

Donatella, 16.04.2010 11:23
Tere! Minil mure selline, et aasta tagasi avastati emakast polüübid, rasedaks jääda ei ole õnnestunud ja arvan et see ongi põhjus kuid nüüd on selline mure, et kui teistel tuleb voolust siis minul puhast vett ja vahel päris häirivalt palju see on hoogude kaupa paar nädalat vahet ja siis jälle, täiesti puhas ilma lõhna ja värvuseta vesi, kas see võib olla seotud polüübidega, valu kusagil ei ole ja arsti juures olen oote järjekorras!

Tere!
Kõigel, mis meie kehas toimub on seos. Polüübid on põhustatud mingist häirest kehas, see omakorda mõjutab tupeeritist.
probleem, 17.04.2010 09:20

Tere. Mul tekkis peale sos pilli tarbimist 24selt verevalum. Vereklimbid, mis tekkisid nagu plahvatasid kui olid suured ning lõpuks pöördusin haiglasse -samal ajal oli seksuaalsusega kõik korras - ja olin mitu päeva haiglas. Oodati, et hakkaksid päevad, kuid kuna emakas ei avanenud, tehti mulle süst, et emaka lihaseid lõdvestada. Peale seda süsti ei ole mul mingit tahtmist seksida enam. Nagu hetkepealt kadus see tunne, enam ei erutu ja kõik. Kuidas see on võimalik, et 1 süst keerab kõik peapeale, kuna varem pole mul sellega mitte kunagi probleeme olnud, alati olen tahtnud seksida. Hetkel juba 26 ja probleem pole paranenud-lootsin et ajapikku paraneb, aga ei. Mida teha.

Tere!
Saan aru, et kaks aastat tagsi oli sul kaitsmata vahekord, mis lõppes SOS pillide võtmisega. See viis keha hormonaalse tasakaalu nihkesse ning põhjustas hulgaliselt kaebuseid. Mulle tundub, et oled jäänud sellesse olukorda kinni. See vahejuhtum hirmutas sind väga ja sa pole siiani sellest välja tulnud, pole leidnud endas tasakaalu, enesekindlust, rahu... Siin ei mängi rolli süst vaid hirm, et see kõik võib uuesti juhtuda. Räägi oma günekoloogiga. Küsi kõike küsimusi, mis sul seoses olnud olukorraga oli. Leia enda jaoks kõige turvalisem rasestumisvastane vahend. Mine ka nõustaja juurde, kui enesekindlust peale günekoloogiga vestlemist ei suuda saavutada.

Kristina, Kristina716@hotmail.com, 14.04.2010 14:50
Olen 25 ja mul on kõik menopausieelsed sümptomid, nagu kuumahood (mitu korda päevas ja algavad umbes 2 nädalat enne päevi), südamepekslemine, tujumuutused, ma olen siinsamas rahulik, siis jälle vihastan, ma võin nutta ilma mingi põhjuseta (tean, et see ei ole depressioon), ma higistan ka siis kui ma värisen külmast, päevade ajal on mul kohutavad peavalud ja migreenihood, ma ei suuda millelegi keskenduda, olen muutunud hajameelseks. Esimesed kuumahood tekkisid mul peale esimest rasedust, nüüd, peale teist rasedust, on asi päris hull. Kasutan prefemini ja nuvaringi. Günekoloog keeldub uurimast mu hormoonide taset, kuna ma aasta tagasi sünnitasin, tema arvates ei saagi mu hormoonidel midagi viga olla ja soovitas külma dušši. Andke palun nõu, mida teha, et end jälle normaalsena tunda, kelle poole ma peaksin selle probleemiga pöörduma?

Tere!
Need sümptomid, mida kirjeldad viitavad küll suurele pingele, stressile, hirmudele, kurnatusele, väsimusele... Kas laste kõrvalt saad piisavalt puhata? Milline on paarisuhe ja kui toetav on partner? Millised hirmud on seoses laste kasvatamisega? Kas sul endale oma aega ka päevas jääb? Kuidas on lood teie intiimeluga? Kas peale sünnitusi oled oma kehaga sõbraks saanud, jäänud? Millal hakkasid Nuvaringi kasutama, kas enne seda esinesid samuti peavalud? Kas oled oma peavaludest ja migreenist günekoloogile rääkinud? Üheks vastunäidustuseks Nuvaringi kasutamisel on migreenihood, samuti võivad prefemin ja nuvaring koos kasutamisel anda kaebuseid juurde. Igal juhul soovitan mina Nuvaringiga lõpetada ja leida mõni muu alternatiiv. Ei ole kasu ravimist, mis teeb elu hullemaks. Kui sul sellised kaebused on, siis ilmselt pole ka soovi seksida, seega milleks tarbida ravimeid?
Premenstruatsiooni nähtudele annavad leevendust erinevad kehalised harjutused, keskendumised ja lõdvestumised. Samuti hingamisharjutused ja meditatsioonid.
Kui sulle tundub, et günekoloog ei pööra sinu murele piisavalt tähelepanu, siis vaheta arsti. Sinu tervis ja heaolu on kõige tähtsam. Sellise murega ei saa jääda koju põdema vaid tuleb enda tervise eest seista, nii raske, kui see esialgu ka ei tunduks. Usun, et sinu probleemile aitaks lahenduse leida Sinu, günekoloogi ja seksuaalnõustaja hea koostöö.