Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on peamiseks suremuse põhjuseks kogu maailmas südame-veresoonkonna haigused. Igal aastal sureb neisse rohkem inimesi kui teistesse haigustesse. Milliste toitainetega rikastada siis oma toidulauda ja millised tuleks sealt välja jätta, et kindlustada endale terve süda? Ning millised sümptomid peaksid valvsaks tegema ning andma signaali, et tuleb arsti poole pöörduda?

Millised toidud aitavad südant tervena hoida?

Süda on meie keha kõige tähtsam organ. Et ta ka hästi töötaks, tuleb organismi kindlustada kasulike ainetega. Toidulaual peaks kindlasti olema kala, eriti lõhe, kuna see sisaldab suurel hulgal polüküllastamata rasvhappeid. Sama olulised on südame jaoks pähklid, kaunviljad, teraviljad, puu- ja köögiviljad. Eriti kasulikud on granaatõunad ja greibid.

Mis on abiks südame tööle?

Tauriin on kasulik südame-veresoonkonnale. Seda leidub kalas, lihas, munades ja piimas.

Koensüüm Q10 osaleb paljudes energeetilistes protsessides. Seda sünteesib organism. Ent vanusega selle sünteesimine väheneb. Koensüüm Q10 sisaldub loomalihas, sojas, mereandides ja pähklites.

Omega-3. Polüküllastamata rasvhapped, sealhulgas Omega-3, alandavad organismis kolesterooli, triglütseriidide ja lipoproteiinide (milliseid nimetatakse vahel ka „halvaks kolesterooliks“) taset. Samuti vähendavad ateroskleroosi, südame-veresoonkonna haiguste ning trombooside riski ning normaliseerivad ainevahetust. Omega-3-e sisaldavad kalad (lõhe, tuunikala ja mereannid), taimeõlid (eriti linaseemneõli) ja köögiviljad.

Kaalium, magneesium ja foolhape. Kaalium ja magneesium on kasulikud südame veresoontele. Neid saab võtta toidulisanditena. Samuti leidub neid toiduainetes — marjades, kuivatatud puuviljades, kaunviljalistes ja teraviljades.

B-grupi vitamiinid on kasulikud kesknärvisüsteemile, ainevahetusele, vereringele ja immuunsüsteemile. Peamiselt saab neid teraviljadest, köögiviljadest, munadest ja pärmist. Foolhape on asendamatu immuunsüsteemi ja vereloomesüsteemi tööks. Seda leidub rohelistes köögiviljades, tsitruselistes ja teraviljades.

Viirpuu. Ravimtaim, millel on üldtugevdav toime. Mõjub hästi südamele ja veresoontele. Toidab ja tugevdab südant. Viirpuud võib saada apteekidest (ekstraktina, tinktuurina), naturaalselt (viljadena) või džemmidena.

Millised sümptomid on signaaliks, et südant tuleb kontrollida?

Kui sa väsid kiiresti, hingeldad ka kõige väiksema füüsilise koormuse puhul, kui vererõhk on ebastabiilne, kui rindkere taga on tunda suruvat valu, kui süda lööb sagedamini ja on turseid.
Millest on parem loobuda?

Tuleb loobuda ülesöömisest, liigsest soola lisamisest toitudesse, sealihast, kiirtoidust, poolfabrikaatidest ja alkoholist. Rasvaseid kastmeid (näiteks majoneesi) tuleks toidule lisada minimaalselt. Piirata tuleb ka maiustamist ning jahutoodete tarbimist.

Südame-veresoonkonna haiguste hulka kuuluvad:

• Hüpertooniatõbi (kõrge vererõhk)
• Südame isheemiatõbi (infarkt)
• Aju vereringe häired (insult)
• Perifeersete veresoonte haigused
• Südamepuudulikkus
• Südame reumaatilised haigestumised
• Kaasasündinud südamerikked

70 aasta jooksul lööb inimese süda rohkem kui 2.5 miljardit korda ning pumpab 250 miljonit liitrit verd.

Allikas: Fütodoktor, suvi 2017/Naisteka arhiiv