Täna jagab enda nippe Fitlap.ee peatreener Heikki Mägi:

Hakka hommikuinimeseks ja viibi palju õues
Päevad on lühikesed, ööd pikad. Kui avad silmad alles keskpäeval, jääb sinu tuju tõstvat valget aega ilmselgelt väheseks. Proovi viibida kõige valgemal ajal vähemalt 30 minutit õues. See aitab võidelda edukalt kurbusega, sest õues on valgus kordades heledam kui toas.

Tarvita D-vitamiini
80 protsenti Põhjamaa inimestest on üheksa kuud aastast D-vitamiini puuduses. Põhjus selleks on lihtne: päikesevalgust, mis atiaks meil seda toota, ju ei ole. D-vitamiinil on täita terve hulk ülesandeid, milledest üks peamisi on meie luude eest hoolitsemine. Ent D-vitamiin on seotud tugevalt ka meie tujude ning energiatasemega. Seepärast on ülimalt asjakohane tarvitada pimedal ajal seda lisaks toidulisandite näol.

Sea endale eesmärk
Suvi on just läbi saanud ning jõulud veel mägede taga. Pole ju põhjust ennast treenimise ja tervislikult toitumisega kurnata. Või siiski? Ülimalt rumal on aja jooksul lüüa käega kõigele seni saavutatule. See muudab sind lihtsalt veel kurvemaks ning nukramaks. Rajalt kõrvale kaldumise vältimiseks sea endale mõni lihtsam eesmärk. Olgu selleks siiskolm korda nädalas treenimine või neli korda päevas söömine.

Vali toite targalt
Pimedal perioodil toodab keha vähem õnnehormoon serotoniini. Seepärast üritab keha alateadlikult suunata sind sööma toiduaineid, mis suurendavad selle õnnehormooni tootmist. Ja nendeks toiduaineteks on loomulikult ohtralt süsivesikuid sisaldavad ning sageli ka ebatervislikud toidud.

Lisaks sellele, et liiga süsivesikurikkad toidud paisutavad sinu pihta, muudavad need ka uniseks. Seda me aga keset argitoimetusi ei vaja. Seepärast alusta päeva korraliku hommikusöögiga. Jälgi, et saaksid sellest korralikult nii rasvu kui ka valke. Ideaalne toit on näiteks omlett. Sellega tagad endale energilise ja isudevaba päeva. Ning mis kõige tähtsam, kontrolli all püsiva kehakaalu. On ju suurenev kaalunumber üks suurimaid stressitekitajaid.

Treeni
Treenimine vallandab meis teatud õnnetunde. See on igal inimesel erinev. Mõne muudab õnnelikuks raskustele vaatamata tehtud treening, teist laeb postiivne ja emotsionaalne treener. Olgu põhjused millised tahes, treenimine teeb meid kõiki rõõmsamaks. Eriti kasulik on treenida kohe hommikul. Niimoodi oled tegus ja õnnelik kogu päeva vältel. Kui ise ennast ei usalda, leia endale treeningpartner. Koos on kergem.