2009. aastal oli Eesti uute HIV-nakkuse juhtude arvult ühe miljoni elaniku kohta endiselt Euroopas esimesel kohal. Kuigi kahel viimasel aastal registreeritud uute HIV-juhtude arv on langenud, on põhjust arvata, et HIV levib Eestis üha sagedamini sugulisel teel. Samuti on muutunud suguhaiguste avaldumise viisid ja paljud suguhaigused kulgevad tänapäeval järjest enam sümptomiteta.

Rõõmustava asjaoluna võib välja tuua, et inimeste teadmised suguhaiguste ja nende ennetamise kohta on paranenud ning noorte hulgas kasutatakse kondoomi üha enam.

Haigust ei pruugi ise märgata

Viimasel ajal on hakatud üha rohkem rääkima sellest, et inimene ei pruugi ise olla suguhaigusesse nakatumisest teadlik, sest haigusega ei kaasnegi alati mingeid kaebusi. Sellest tulenevalt võivad paljud nakatunud jääda ravita ja nii pahaaimamatult nakatada oma partnerit (partnereid). Kõige sagedamini kulgeb ilma kaebusteta Eestis levinuim suguhaigus klamüdioos, mida esineb kõige tihedamini 15−29-aastaste inimeste hulgas.

Miks peame suguhaigustele tähelepanu pöörama?

  • Kuna kaebused puuduvad, ei ole inimene oma nakatumisest teadlik.
  • Meestel on suguhaigused aladiagnoositud ja alaravitud.
  • Suguhaigused põhjustavad hilisemat viljatust ja teisi terviseprobleeme.
  • Suguhaigusi on lihtne diagnoosida.
  • Suguhaiguste ravi on enamasti tulemuslik.

Parim võimalus suguhaiguste vältimiseks on kondoom. 2007. aastal läbi viidud TAI uuringu andmetel kasutas Eestis viimase 12 kuu jooksul juhusuhtes kondoomi 40% meestest ja 61% naistest.

Millal peaks end kindlasti testima?

  • Kui Teil või Teie partneril on mitmed seksuaalpartnerid.
  • Kui Teie partneril on diagnoositud suguhaigus.
  • Kui on toimunud kaitsmata vahekord uue või juhusliku seksuaalpartneriga.
  • Enne uue seksuaalsuhte alustamist.
  • Kindlasti tuleks ennast testida, kui Teil on kujunenud haigustunnused, mis viitavad suguhaiguse võimalusele. Nendeks tunnusteks on:

naistel — tupevooluse muutused, valud alakõhus, valulikkus vahekorra ajal, veritsus pärast vahekorda;
meestel — valulikkus kusitis või urineerimise ajal, eritis kusitist;
meestel ja naistel — villid või haavandid suguelundite piirkonnas, valulikkus, eritis pärasoolest

Kust saab abi?

Noortele üle Eesti on loodud nõustamiskabinetid, kus kuni 25-aastased on alati oodatud end tasuta testima või küsimusi esitama, infot saab kodulehelt www.amor.ee. Kõiki rasedaid kontrollitakse seksuaalsel teel levivate infekstioonide suhtes ja naistel on sagedamini asja ka naistearsti juurde. Tähelepanuta jäävad sageli just mehed, kellel on seetõttu eriti sobiv võimalus võtta endalt proov kodus ja saata see Testikodus.ee portaali kaudu laborisse analüüsimiseks.

„Tegemist on kõrgetasemelise laboriteenusega, mida kasutavad tänapäeval kõik Eesti spetsialistid ja raviasutused. See võimaldab tellida suguhaiguste testivõtmise komplekt koju, võtta ise proov ja saata see anonüümselt testimiseks laborisse. Logides oma parooliga sisse Testikodus.ee keskkonda, saab teada analüüside tulemused. Ravi saamiseks peab pöörduma muidugi arsti (nt perearsti) poole,“ täpsustab Testikodus.ee turundusjuht Gerly Kedelauk.