Pahaloomuliste kasvajate raviskeemides kasutatavad keemia- ja kiiritusravi kahjustavad sugurakke ning on hilisema viljatuse põhjuseks.

Pelgulinna Sünnitusmaja Reproduktiivmeditsiini Keskuse juhataja, naistearst Kai Haldre sõnul võivad laste saamisele mõjuda nii kasvaja ise kui ka selle ravimeetodid. „Olenevalt vähipaikmest võib edasisele lastesaamisele halvasti mõjuda kas kasvaja ise või selle ravimeetodid. Pahaloomulise kasvaja diagnoos on kindlasti ülisuur kriis inimese elus, viljakas eas võib sellele lisanduda teine sama eksistentsiaalne teema: "Isegi kui ma tervistun – kas ma lapsi saan?“.

Sugurakkude ja embrüote külmutamine on siin üks võimalusi, mis Eestis olemas. Sellest võimalusest on siiani kahjuks suhteliselt vähe räägitud ja seda teemat patsientidega arutatud, ütles Haldre.

Pelgulinna Sünnitusmaja Reproduktiivmeditsiinikeskus korraldab 7. oktoobril 2011.a. rahvusvahelise vähinädala raames avatud uste päeva ning ajavahemikus kl 13:00-15:00 saavad kõik huvilised keskuse ja selle tegemistega tutvuda. Samuti on võimalik soovi korral leppida kokku konsultatsiooniaegu.

Täpsemat infot leiab veebilehelt www.lapsesoov.ee