Häirekellad helisevad nüüd rasvarikka toidu asemel suhkrule, mis liigses koguses tekitab ülekaalu ning suurendab diabeedi ja südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski, näitavad viimased uurimused. Ning suhkru tarbimine Lääne-maailmas suureneb iga päevaga.

Lisaks suhkrule toidus on seda magusainet lisatud ka poolfabrikaatidesse, valmistoitudesse, magustatud piimatoodetesse ning vorstitoodetesse. Lisades siia juurde veel näksid, kommid, koogid, saia ja alkohol, mis kõik sisaldavad suures koguses rafineeritud suhkrut. Lisaks suureneb noorte hulgas magusate gaasiliste jookide ja maiustuste tarbimine. Rasvumine ja ülekaal on tegelikult sõltuvushaiguse tulemus ehk need inimesed on sageli
sõltuvuses rahulolu tekitavast toidust. Sellega kaasnev kõrge veresuhkur võib kahjustada veresooni, muuta soolestiku bakterite tasakaalu, halvendada immuunsüsteemi ning viia aju tasakaalust välja.

Aga nagu ka alkoholi puhul, ei ole kõik sama tundlikud, kuid sõltlane reageerib magusa toidu liigsöömisega. Kui ajus käivitub seejärel tasusüsteem ehk dopamiinisüsteem, mõjub see sõltlasele täpselt nagu alkohol alkoholisõltlaselegi rahustavalt ning valu vaigistavalt. Kui sõltlane suhkrut ei saa, tunneb ta end masendununa, rahutuna ning võib ka tunda kehalisi sümptomeid nagu kõhu- või peavalu.

Maailma Terviseorganisatsiooni ehk WHO andmetel tarbime päevas umbes 50 suhkrutükki, kuid mitte rohkem kui 10 protsenti sellest võiks tulla rafineeritud suhkrust, mis vastab 1-2 limonaadipurgile täiskasvanu kohta. Lastele soovitatakse veelgi väiksemat kogust. Probleem on aga sellest, et suhkur on see energia, mida meie keharakud toimimiseks vajavad. Et vältida suhkrurikast toitu, peaks sööma nii puhast toitu kui võimalik, ältides rafineeritud suhkrut ning valget jahu ja valides pigem täisteratooteid. Soovitav on valmistada kodus toitu puhtast toorainest ning võtta toit ka tööle kaasa, et vältida liiga rasvaseid ning suhkrurikkaid toite. Süües võta kindlasti rahulikult, sest stress on üks suuri ülekaalu põhjuseid.

Allikas: svt.se