Suvi on hea aeg uue ilusa suitsuvaba elu alustamiseks, sest ilmad on soojad ning mustad mõtted, mis panevad suitsu järele haarama, ei hiili enam nii kergesti ligi. Kui tunned siiski, et lihtsalt loobumine on võimatu, on ehk kasu järgmistest soovitustest.

Ära lükka loobumist edasi, tee seda kohe

Kindlasti on mõte: “ainult üks veel, see on ausõna viimane”, sulle tuttav. Arvatavasti oled seda tihti mõelnud, natuke aega kannatanud ning uuesti lõksu langenud. Mõtle enda jaoks selgeks, kas sa tõesti oled suitsetamisest tüdinenud ning tahad maha jätta. Kui ei ole, siis loobumine ei õnnestugi.

Ära karda nikotiini

Kui kohene lõpetamine ei sobi ja oled seda ka korduvalt tulemusteta üritanud, proovi järk-järgult loobumist. Selle jaoks on apteegis olemas nikotiiniplaastrid ja nätsud, mis sisaldavad nikotiini. Loobumisprotsessis tuleb talumatu nikotiinivajadus, mille tõttu paljud annavad lõpuks alla ja haaravad uuesti suitsu järele. Eriti, kui oled harjunud tõmbama paki päevas, on kehal raske harjuda uue olukorraga, mistõttu on mõnedel inimestel mõistlikum loobuda nikotiinist väikeste osade kaupa.

Proovi e-sigaretti

Kui nikotiiniplaastrid ei toimi, ära heida meelt. Mitmed uuringud on näidanud, et inimestel on lihtsam suitsetamisest lahti saada, kui nad hakkavad selle asemel kasutama e-sigaretti. See annab võimaluse neil tunda ennast sotsiaalsetel üritustel kindlamalt, sest neil on harjumuspärane tegevus ning saavad teha midagi oma kätega, mida muidu ei oskakski enam kuskile panna.

Otsi tuge

Üksinda võib see teekond olla raske ning loobumine sellevõrra lihtsam. Anna oma perele või lähedasematele sõpradele teada suitsetamise loobumise soovist ning palu neil sulle toeks olla. Kui teised inimesed elavad kaasa sinu tervislikkusele, on raskem alla anda, sest ei taha teistele pettumust valmistada.

Väldi ahvatlusi

Oled harjunud alati alkoholi kõrvale või sõprade seltskonnas suitsu ette panema? Kui sul on mõistlikud sõbrad, saavad nad arvatavasti aru sinu soovist, kui palud neil sinu juuresolekul mitte suitsu teha või eemale minna. Kui mitte, tasub tõsiselt järele mõelda, kas sõbrad pigem aitavad heatahtlikult sinu tervislikuma eluviisi poole püüdlemisele kaasa, või neid tegelikult ei huvita.

Samuti on oluline samm muuta oma rutiini. Paljud inimesed on harjunud oma hommikut alustama ja õhtut lõpetama suitsuga, rääkimata nendest, mida päeva jooksul tõmmatakse. Leia selle harjumuse asemele mõni muu tegevus, pigem tervislik, ning asenda üks harjumus teisega.

Allikas: TheGuardian