“See ongi nii, et ühele sobib üks, teisele teine ravi, inimesed on individuaalsed,” teab dr Goltsman ja tunnustab Surnumere muda raviomadusi. 58-aastane, väga kergesti erutuv, selgrookõverdusega naine tuli esimest korda vastuvõtule kevadel ja tarbis pidevalt tugevaid valuvaigisteid, mis teda palju ei aidanud. Elu ei olnud tal ka lihtne: elas maal, mees oli kaks aastat tagasi surnud, mitu suurt koera ja muud loomad vajasid kõik talitamist. Ütles, et kasutab hobusepalsamit, mis leevendab valusid, aga ära ei võta.

“Proovisime temaga kaane, tegime turjale elektropunktuurmassaaži ja kui oli viimane protseduuripäev, siis ta ütles, et doktor, võib-olla teeme midagi veel, ikka valutab. See oli just maikuus, kui ma sain oma praksises kasutamiseks uue Surnumere mudaga toote,” meenutab dr Goltsman. Proua ütles, et on nõus kõigega ja tahab proovida. Kohe järgmisel päeval pärast esimest mudaprotseduuri helistas tohter ja sai rõõmustava vastuse. Kuna mudaravi toimis, siis jäeti eelmisest ravitsüklist igaks juhuks 2-nädalane vahe ja tehti seejärel korralik mudaravikuur.

Muda andis kõrge libiido

Kuigi seda Surnumere muda on tohter enam kasutanud artroosi ja erinevate traumade tagajärgede leevendamiseks, on sellel ka teisi kasutusvõimalusi. Väga häid tulemusi on saadud tselluliidiravis ja kehakaalu alandamises.

“Ja vahel on sellel mudal ka niisugune toime, mida me ei oska alati oodata või ei plaani,” on doktor tavalisest lõbusama olekuga. Ta märgib, et mudal üldse on bioloogilisi protsesse aktiviseeriv toime. Mis võib ka perekonnaelule hästi mõjuda. Nagu juhtus 49-aastase naisjuhatajaga, kes tuli mudamähistega oma lihaseid turgutama ja keha vormima. Tasuks sai veel nii tugeva libiido, mis aitas kodu kiirelt korda saada ning lõpuks ka kaua koju oodatud mehega suhted korda seada.
“Tema käis hommikul enne tööd, tegi esmalt mudaprotseduuri ja siis läks kohe tunniks ajaks spordisaali. Nii sai nädala jooksul mitu kilo alla,” märgib tohter.

Mudamähisega spordisaalis

Spetsiaalne tselluliidiravi aga toimub ravikeskuses nii, et vajalikud kohad määritakse mudaga, pakitakse toidukilega ja siis inimene mitte ei puhka, vaid läheb hoopis spordisaali. Skeem selle puhul on järgmine — seansse kokku 11, esimesel ja teisel nädalal tehakse kolm korda, kolmas nädal kaks korda, neljas nädal üks kord ja viies nädal kaks korda ravi. Ja tohtri sõnul väheneb iga korraga ümbermõõt ning lihased muutuvad nõtkemaks. Pärast protseduure tuleb muda muidugi alati hoolega maha pesta. Paikselt haigele kohale tehakse mudaaplikatsiooni tavaliselt 30 minutit ja pannakse inimene sooja sõba alla puhkama.

Kuid enamus ravikeskuse patsiente on ikkagi tugevate tugi- ja liikumisaparaadi kaebustega, artroosidega, mille puhul mudal on teiste füsioteraapiliste protseduuride ees palju eeliseid.

Ürtidega rikastatud eriline koostis

“Muda parandab ka naha seisundit ja selle kvaliteeti. Iisraelis, kui on mingid nahaprobleemid, siis ikka kasutatakse muda. Kuid see pole lihtsalt muda, vaid spetsiaalselt luu- ja lihaskonna jaoks valmistatud toode, kuhu on lisatud ka ürte. Tänu verevarustuse paranemisele tunneb patsient peatselt, et hakkab väga soe.

“Vastunäidustuste hulka kuuluvad väga kõrge vererõhk ja teatud veresoonteprobleemid. Samuti ka individuaalne talumatus,” räägib dr Goltsman. Kuid kellel pole ülitundlikkust ravimuda koostisainete suhtes, on tulemused väga head. Ülitundlikel inimestel tuleks arstiga eelnevalt kindlasti nõu pidada.

Ja muda puhul üldse tasub suhtuda ettevaatusega ka neil, kes ise teavad, et neil on organismis mingid pahaloomulised protsessid. Mudal on bioloogiliselt väga aktiivne toime.

Paikse mudaravi tegemine on iseenesest väga lihtne protseduur. Kui on aga veresoonte probleemid või muud kroonilised haigused, tuleks seda teha ikka tohtri silma all. Need, kes juba ennast ja oma organismi reageerimist teavad ja ise hakkama saavad, võivad mudapurgi Surnumere ravimudaga ka koju kaasa osta.