Pikka aega on soovitatud loobuda rasvasest toidust, eriti küllastatud rasvast, et vähendada südame- ja veresoonkonna haigustesse haigestumise riski. Uued uuringud on aga näidanud, et küllastatud rasva osa on ülehinnatud ning hoopis ohtlikum on madala kalorisisaldusega toit, mis võib põhjustada veel suurema probleemi.

Viimases American Journal of Clinical Nutritionis avaldatud uurimus näitab, et vahetades küllastatud rasva nisujahu ning suhkrut sisaldava kõrge glükeemilise indeksiga toidu vastu, suurendab iga 5-protsendiline ületus infarkti haigestumise riski 33%.

Uuringus nimega „Diet, cancer and health study“ osales 53 644 keskealist naist ja meest, keda asuti jälgima aastatel 1993-1997 ning vaadeldi seejärel 12 aastat. Selle aja jooksul märgiti ära valitud grupis 1943 infarkti.

See on senini suurim uurimus, mis võimaldab analüüsida rasva ja erineva kvaliteediga süsivesikute mõju tervisele.

Kuid kõik süsivesikud ei ole halvad. Need, kes vahetasid küllastatud rasva madala GI-ga süsivesikute vastu nagu näiteks täisteratooted, vähendasid oma riski veidi. Liiga palju küllastatud rasva pole hea, kuid veel halvemad on halva kvaliteediga süsivesikud. Oma energiat on siiski soovitav hankida täisteratoodetest ning süüa rohkem polüküllastatud rasva, mida inimesed praegu liiga vähe tarbivad.

Ligi 350 000 inimest hõlmanud uuring näitas, et need, kes vahetasid küllastatud rasva polüküllastamata rasva vastu välja, vähendasid iga 5% vähenemisega oma riski haigestuda südamehaigustesse 25%. Samal ajal nende puhul, kes vahetasid monoküllastatud rasva süsivesikute vastu, ei täheldatud mingit riski suurenemist.

Faktid

Keha saab oma energia rasvast, süsivesikutest ja valgust. Kui ühe hulka vähendada, tuleb teisi suurendada, et saada sama palju energiat. Kuna viimasel ajal on keskendutud aga rasvakoguse vähendamisele, on suurenenud süsivesikute tarbimise hulk, mis on põhjustanud maailmas suurenenud ülekaaluliste inimeste ning diabeetikute hulka.

Uuemad uuringud on suurendanud arusaamist, kuidas kvaliteetne rasv ning süsivesikud mõjutavad meie tervist. Polüküllastatud rasv, mida leidub palju kalas, on näidanud palju kasulikku mõju. Samamoodi on teadlased muutnud oma lähenemist täisteratoodetele ning rohelistele lehtsalatitele võrreldes tärkliserikaste toitainetega nagu kartul, valge jahu ja suhkur.

Glükeemiline indeks (GI) näitab, et mida peenem jahu, seda kiiremini jõuab iga suutäis keha energiaks, veresuhkruks ehk glükoosiks. Täisteratoodete puhul võtab selle lõhustumine kauem aega ning ei põhjusta sama kiiret veresuhkru taseme tõusu, kuna kaitsvaid viljakesti pole täielikult eemaldatud. Kuid glükeemiline indeks on vaid üks selgitus, miks maailmas on suurenenud ülekaaluliste inimeste ning diabeetikute hulk. Teadlased toovad välja ka moodsa toiduainetetööstuse toodetud toitude vitamiinide ja mineraalide vähest hulka. Teised rõhuvad meid ümbritsevate kemikaalide suurele hulgale.

Allikas: www.svd.se