KÜSIMUS: 1,5 aastat on mul olnud tupeseen. Algul kasutasin küünlaid, praegu kasutan Difulcan´i, kuid lahti pole ikka saanud (olgugi et voolus ja sügelus ei ole enam nii tugev). Vahepeal oli ka partneri peenisel väikseid haavandeid ja oli turse. Kas tupeseen võib endas varjata muid haigusi ja kas partneri ravi on vajalik?

VASTUS:
Sügelus ja tükiline valge voolus, mis meenutab kohupiima, on kõige sagedamini seotud seenkolpiidi ehk sooriga. Seenkolpiit on sagedamini esinev tupepõletik. Põletikust on haaratud tupe limaskest, tihti ka välissuguelundid ja kusiti. Peaaegu iga naine kogeb seda haigust korra oma elu jooksul.

Seenkolpiidi teke võib, kuid ei pruugi, olla seotud seksuaalvahekorraga.
Seenkolpiit tekib sageli siis kui organismi kaitsevõime on langenud, näiteks külmetushaiguste puhul või antibiootikumide kasutamise tagajärjel. Ka keemiliste ainete sattumine tuppe (seep, geel, talk, võõrkehad jne.) võib provotseerida soori teket.

Kuna see infektsioon võib olla kombineeritud teiste günekoloogiliste haigustega, soovitan võtta ühendust naistearstiga diagnoosi täpsustamiseks ja õige ravi määramiseks. Korduva infektsiooni puhul vajab meespartner samuti ravi.

Arstil on võimalus määrata nii suukaudseid tablette kui ka tuperavi.

Naistearst Dr. Andrei Sõritsa,
Tartu Tähe Erakliiniku juhataja

Samal teemal: Spiraal ja tupeseen