Ilu- ja tervisenõustaja Enel Eha hingab sellise väite peale sügavalt sisse ja välja. “Kosmeetika kasutamisega seotud müüdid on tõesti visad kaduma. Lepime kokku, et me ei räägi lihtsalt suvisest näo- ja nahahooldusest, vaid teeme vahet, kas viibime rannas või linnatänaval. Kui läheme randa päevitama, pole tõesti vaja nägu lisajumestada, piisab korraliku SPF-kaitsega päevakreemist.”

Jumestuskreemistki ei tuleks loobuda

Jumestuskreem ja puuder on esimesed kosmeetikatooted, mis kevadel tavaliselt ära jäetakse. “Ilmaasjata,” arvab Enel Eha. “Jumestuskreemi ülesanne on nahka ühtlustada, kuid lisaks päevakreemile kaitseb see näonahka ka liigse saaste eest. Linnas, kus on õhusaaste üsna kõrge, võiks nahka pigem kaitsta, kui et seal päevitada.

Rusikareegel on see, et näole kantav jumestuskreem peaks olema samas toonis kaela ja dekoltee nahaga. Naisel võiks olla kodus kaht tooni jumestuskreemi. Üks heledam toon talviseks jumestamiseks, teine suviseks jumestamiseks, kui nahk on juba päevitunud. Neid kreeme saab siis aasta ringi vastavalt naha tooni muutumisele omavahel segada. Usun, et keegi ei tee enam seda rumalust, et hakkab jumestuskreemiga nägu pruunimaks muutma, see jätab ebaloomuliku mulje.”

Jumestuskreeme on nii kollaka varjundiga, roosaka alatooniga kui ka oliivikarva, kuidas nende vahel valida? Enel Eha soovitab jälgida oma naha alatooni, milliseks nahk päevitades muutub ning sellele vastavalt valida õiget tooni jumestuskreemi.

Põsepunastki ei pea ilunõustaja sõnul suvises linnas loobuma. Siinkohal tuletab ta meelde reegli, et puuderdatud nahale kantakse puuderjas põsepuna, vaid kreemitatud või lisaks jumestuskeemitatud näole sobib ideaalselt kasutada põsepunana nii puudripärleid kui ka kreemjat põsepuna. Sobimine tähendab seejuures loomulikkust.

Suvised nahahooldusvahendid on leebemad

Väidet, et näonahk vajab suvel puhkust, ei tule Enel Eha sõnul samuti puhta kullana võtta. “Kui puhkuse all mõeldakse seda, et näonahk ei vaja kreemi ega kaitset UV-kiirguse ega saaste eest, siis on see küll rumal mõte. Kuid puhata võib liiga spetsiifiliste omadustega kreemidest – nahapinguldajatest, kortsutõstjatest... Suvel võib vahelduseks valida kergemad, intensiivselt niisutavad ja SPF-kaitsega kreemid. Samuti vajab kogu keha niisutust, kehakreemid võib vahetada niisutavate emulsioonide vastu.”

Iga kosmeetikafirma laseb harilikult suveks välja light-tooted, mis on konsistentsilt kergemad ja niisutavad.

Kui juba hommikul on plaan randa minna, tekib küsimus, kas kasutada näol tavalist päevakreemi või kohe päikesekaitsekreemi. Enel Eha soovitab hommikul kohe kreemitada nägu oma tavapärase päevakreemiga. Kui selles SPF puudub või on liiga madal, siis umbes pool tundi enne päevitamist võiks sellele kanda tõhusama SPF-kaitsega spetsiaalse päikesekaitsekreemi.

“Unustada ei tohiks huuli, ka need vajavad oma kreemi või palsamit. Osal huulepulkadel on märgitud ka SPF-faktor või antioksüdantiivne toime. Ka tasub uurida, kas teie huulepulgal on kirjas säilivusaeg. Vanadest huulepulkadest tuleks küll loobuda.”

Kuuma päikese käes vajavad kaitset ka juuksed, ka nende jaoks on igal heal kosmeetikafirmal omad tooted. Kas eelistada suvekübarat või päikesekaitse spreipalsamit, on maitse asi, kuid kübara kandmise puhul võib lihtsalt juhtuda, et seal, kus lõpeb kübar, vahetavad juuksed äkitselt värvi.