KÜSIMUS: Kas emakavälist rasedust on võimalik kuidagi vältida ja ära hoida? Kas see kipub korduma ning edaspidi lapse saamist takistama?

VASTUS:
Emakaväliseid rasedusi esineb Eestis1000 raseduse kohta 14-16. Suurel määral on see seotud põletiku tagajärjel tekkinud munajuhade kahjustustega, millega munajuhad kaotavad oma transpordifunktsiooni ning lootemuna pesastub munajuhasse.

Väikevaagna põletiku esinemissagedus on kasvanud igal pool maailmas ning enam esinevad põletikutekitajad on gonorröa, klamüüdia, mükoplasmoosid. Eestis on samuti nimetatud põletikutekitajate esinemissagedus väga kõrge. Tegemist on eeskätt sugulisel teel levivate haigustega, mistõttu on igati põhjendatud regulaarne tervisekontroll ja nende mikroobide määramine üks kord aastas. Kahjustus ei teki kunagi kohe, vaid siis, kui tekitajad jäävad suguelunditesse pikaks ajaks. See on kõige olulisem viis munajuhade kahjustuse tekkimise vältimiseks ning emakavälise raseduse tekkimise võimaluse vähendamiseks.

Infektsiooni tekitajate määramine on oluline kõigi günekoloogiliste protseduuride eelselt (näiteks spiraali asetamine).

Emakavälise raseduse riskiteguriks on ka kõhuõõne operatsioonid. Igasuguse operatsiooni järgselt tekib kõhuõõnes sidekoeline reaktsioon liidete moodustumise näol kõhuõõne (väikevaagna) elundite vahel ning sellest võib saada häiritud ka munajuhade funktsioon.

Riskitegureid on ülesloetletud teisigi, kuid need on juba ebaolulisemad.

Emakavälise raseduse järgselt on võimalik, et see võib korduda. Kui munajuhade kahjustus tekib (näiteks põletiku tagajärjel), siis sageli haarab see mõlemaid munajuhasid ja munajuha eemaldamine ei taga, et see ei võiks korduda teises munajuhas. Emakavälise raseduse konservatiivsete ravimeetoditega, kus säilitatakse kahjustatud munajuha esineb oluliselt kõrgem risk emakavälise raseduse kordumiseks. Kahjuks ei ole meetodit, millega oleks täpselt võimalik hinnata munajuha kahjustuse ulatust ja funktsioonivõimet, et otsustada kas see alles jätta või mitte. Konservatiivse ravi eesmärk on teha kõik, et naise viljakus ei väheneks. Paraku ei anna see alati tulemusi ning viljatuse esinemissagedus emakavälise raseduse järgselt on kõrge. Kui emakavälise raseduse järgselt ei toimu uut rasestumist 1 aasta jooksul, tasub kindlasti pöörduda nõusaamiseks naistearsti poole.

Dr. Ivo Saarma,
Naistearst,
Nõmme Erahaigla Fertilitas peaarst

Varem samal teemal: Emakavälisest rasedusest