Oomega-3 rasvhapete tähtsus

Rasvhapped on organismile eluliselt vajalikud. Oomega-3 rasvhapetel on uuringutega tõestatud positiivne toime nii südamele-veresoonkonnale, ajule ja mälule, nägemise arengule ning kogu organismile.

Tavapärase toiduga saame erinevaid rasvhappeid: küllastatud, monoküllastamata ja polüküllastamata. Neist kõige olulisemad inimorganismile on polüküllastamata rasvhapped. Nende hulka kuuluvad oomega-3 (rasvases merekalas ja meresaadustes), oomega-6 (peamiselt taimeõlides) ja oomega-9 (taimeõlides, loomne rasv) rasvhapped.


Oomega-6 ja oomega-3 tarbimise õige tasakaal

Meie organismile olulisemad polüküllastamata rasvhapped on oomega-6 ja oomega-3, mida peame saama toiduga, sest inimorganism ise neid ei sünteesi. Sellest tuleneb ka oomega rasvhapete nimetus “asendamatud rasvhapped”. Oomega-6 ja oomega-3 rasvhapete tarbimine peaks olema tasakaalus, nende parim soovituslik suhe on 4:1. See tähendab, et organism peab saama 4 osa oomega-6 ja 1 osa oomega-3. Erinevad uuringud on näidanud, et igapäevases tarbitavas toidus on ülekaalus oomega-6 rasvhapped (tarbimise suhe on 30:1), seepärast on oluline suurendada oomega-3 rasvhapete tarbimist. Üleliigne oomega-6 rasvhapete sisaldus organismis soodustab põletike teket, mis võivad kahjustada südant ja veresoonkonda.


Oomega-3 kasulik toime

Olulisemad oomega-3 rasvhapped on eikosapentaeenhape (EPA) ja dokosaheksaeenhape (DHA). Neil on positiivne toime nii lapse kui täiskasvanu südamele, ajule ja mälule, nägemisele ning kogu organismi arengule.

Oomega-3 rasvhapete tarvitamine raseduse viimasel trimestril ja imetamise ajal on eriti oluline, kuna need soodustavad lapse aju ja silmade arengut, ema paremat rasedusaegset tervist ja vähendavad enneaegse sünnituse riski. Norra lastearst Hellandi uuring kinnitas, et oomega-3 rasvhapete lisamine naise toidule raseduse ja imetamise ajal annab positiivse efekti lapse hilisemale vaimsele arengule — õppimis- ja keskendumisvõimele. Kalamaksaõli kasutanud emade lastel oli 4% kõrgem IQ tase, võrreldes taimeõli kasutanud emade lastega.

Oomega-3 rasvhapped on vajalikud ka nägemise normaalseks arenguks ja nägemisteravuse säilitamiseks. Lisaks aitavad need langetada vererõhku ja normaliseerida kolesterooli taset veres, parandavad vere hüübivust ja muudavad veresoonte seinad elastseks.


Oomega-3 allikad

Kuna rasvane merekala sisaldab palju oomega-3 rasvhappeid, on mitmed uuringud kinnitanud, et rasvase kala söömine 2-3 korda nädalas on ülimalt kasulik.

Lisaks kala söömisele saab vajalikke oomega-3 rasvhappeid kalaõli ja kalamaksaõli toidulisanditest. Kalamaksaõli sisaldab lisaks oomega-3 rasvhapetele ka rasvlahustuvaid A ja D3 vitamiine, mis on vajalikud immuunsüsteemi normaalseks toimimiseks.

Apteegist oomega-3 toidulisandi valimisel peaks pöörama tähelepanu oomega-3 rasvhapete (EPA ja DHA) ja kalaõli sisaldusele, sest oomega-3 kogus ei ole samaväärne pakendil mainitud kalaõli kogusega.

Möller’s kalaõli ja kalamaksaõli tooted sisaldavad optimaalses koguses oomega-3 rasvhappeid. Möller’s kalaõli ja kalamaksaõli tooted on kindel investeering tervisesse!