Selleks, et lähenevale kõledale ja haigusterohkele ajale tugevana vastu astuda, tuleb teha põhjalikku ennetustööd vitamiinide ja igapäevaste harjumuste kohta. Esmalt tuleks üle vaadata oma eluviisid ja ka ellusuhtumine.

Tervislikud ja rõõmsad eluviisid

Tugeva immuunsüsteemi aluseks on regulaarne ja tervislik toitumine ehk eelistada tuleks puhast kodumaist toitu ning süüa ohtralt puu- ja köögivilju. Lisaks tuleb võimaldada endale vähemalt 7-8-tunnist öist und ning püüda teha väikeseid pause ka tööpäeva jooksul.

Et mitte haigeks jääda, võiks läbi mõelda ka oma igapäevased tegevused ja toimetamised. Tugeva immuunsuse oluline osa on positiivsed emotsioonid ning lõõgastumine. Väsimuse ja masenduse peletamiseks võiks leida aega toredate ja inspireerivate tegevuste jaoks. Olgu selleks raamatu lugemine, kinos- ja teatriskäik või oma pere ja lähedastega koosolemine.

Vitamiinid organismi toetama

Kuigi kõige aluseks on vitamiinirikas ning köögiviljarohke toit, siis kahjuks alati sellest organismi vitamiinivajaduse katmiseks ei piisa. Viiruste ennetamiseks on hädavajalik C-vitamiini söömine, mida saab küll kodumaistest marjadest, kuid mida tuleb juurde võtta ka tabletina.

Eestimaalastele iseäranis vajalik on D-vitamiin. Selleaastase päikeserohke suvega ei pidanud seda vitamiini purgist või pudelist juurde võtma, kuid nüüd tuleb taas endale vajalikud tagavarad soetada kas tilkade, tablettide või kapslitena. Sobiva koguse ja toote valimiseks võiks nõu pidada apteekriga.

Lisaks C- ja D-vitamiinile võiks pimedamal ajal organismi turgutada ka magneesiumiga. Magneesiumi puudus annab märku närvilisuses, nõrkuses ja vererõhu tõusus. Apteegis on seda saada kas tablettide või õlispreidena.

Joo sooje jooke ja vett

Kindlasti tuleb palju vedelikku tarbida siis, kui juba haigus organismi laastab. Samamoodi on see aga oluline ka haiguste ennetamiseks. Juua võiks iga päev lisaks toidust saadavale vedelikule vähemalt ühe liitri toasooja vett, aga just taimedest tehtud teed aitavad ennetada ja leevendada erinevaid tõbesid.

Nii on saialillel, kummelil ja melissil põletiku peletav toime ning viirustega aitavad võidelda ka looduslikud abimehed nagu küüslauk, mesi ja punane päevakübar.

Pese käsi ja liigu värskes õhus

Iga päev tuleks leida aega õues liikumiseks, olgu selleks jooks, pikk jalutuskäik või jalgrattasõit. Soovituslik on leida selleks aega just valgel ajal, et ammutada looduslikku valgust ning liikuda võiks vähemalt pool kuni tund päevas.

Kõige selle juures ei tohi unustada, et haiguste ennetamiseks on vajalik regulaarselt ja korralikult oma käsi pesta. Pärast avalikes kohtades viibimist peaks käsi pesema korralikult pesemisvahendi ja voolava veega.

Lõpetuseks, küsitakse tihti, kuidas saada aru, kas immuunsüsteem on haigustele vastupidav. Põhilised testküsimused on — kas külmetud sagedasti; kas kannatad mõne kroonilise haiguse all; kas esineb herpest; kas aegajalt on lümfisõlmed paistes ja valusad? Kui vastad ‘jah’ vähemalt kahele küsimusele neist, siis peaks kindlasti oma elustiilis ja vitamiinide tarbimises midagi muutma, et organismi tugevdada.