Külm. Tinahall taevas. Päikesepõud. Talv on Eestimaal kaamoseaeg, mil tervise eest iseäranis hoolt tuleb kanda. On ju haigus märk sisemise tasakaalu kadumisest, mille me keemiast kubisevaid tablette neelates pahatihti veelgi enam paigast ajame. Looduslikud toidulisandid aitavad aga tervisele kurja tegemata vastupanuvõimet tugevdada, et keha ja meeled suudaksid paremini viiruste, pinge, stressi ja temperatuurikõikumistega kohaneda. Mida puhtamad ja mahedamad need abimehed on, seda mõjusamad ja kasulikumad.

Kuulus greip

Too C-vitamiini ja bioflavonoididerikas tsitrus, mille päriskodu asub Lääne-Indias, suurendab organismi vastupanuvõimet haigustele ja tugevdab keha kaitsemehhanisme. Greibi seemne- ja kooretõmmist sisaldav toidulisand CitroPlus on valmistatud mahedalt kasvanud greipidest, mis teeb ta omasuguste seas Euroopa Liidus ainulaadseks. See, et tõmmise valmistamiseks kasutatud viljad tõepoolest mürkainete- ja konservantidevabad on, kontrollib ja tagab sõltumatu labor.

Tõmmis ise sünnib Saksa firmas GSE-Vertrieb GmbH (www.gse-vertrieb.de), mille lõid homöopaat Michael Gracher ja tema arstist abikaasa Jennifer enam kui kümme aastat tagasi. Firma nimi GSE on lühend saksakeelsest sõnast greibiseemneekstrakt Grapefruit-Samen-Extrakt. Greibiseemneekstrakt sellepärast, et just see oli pereettevõtte esimene toidulisand.

CirtoPlus turgutab immuunsüsteemi, on hea nii külmetushaiguste ja gripi ennetamiseks kui raviks, aitab tohterdada nohu, kurguvalu ja ohatist, puhastab organismi kahjulikest mikroobidest ning tõvestavatest viirustest, bakteritest ja seentest. See sisaldab bioflavonoide minimaalselt 600 mg 100 ml kohta ning on saadaval vedelal kujul ja tablettidena.

Väärtuslik viinamari

Temagi on rikas bioflavonoidide poolest. Nood on muide viiskümmend korda tugevamad antioksüdandid kui C- ja E-vitamiin. Eriti rohkelt leidub bioflavonoide puuviljade seemnetes ja koortes, mille me enamasti kui kibeda ja kasutu ära viskame. Looduslikud antioksüdandid võtavad aga osa ainevahetusest, aitavad hoida tervist põletike, südamehaiguste ja ka vähi eest, kaitsta rakke, veresooni, närvikudesid ja aju ning vähendada kolesteroolitaset.

Lisaks sellele mõjub viinamari hästi soojusregulatsioonile ning aitab kehal paremini kohaneda ja vastu panna külmale. Too teraviljade kõrval üks maailma vanemaid kultuurtaimi on äärmiselt tugeva ravitoimega. Ent vaid siis, kui kasutada ära kogu viinapuu, sest ei mahlas ega veinis pole taime kõiki väärtuslikke omadusi — paljud organismile kasulikud ained on peidus viinamarjaseemneõlis ja viinapuulehtedes.

Kristdyn Demeter-Traubenelixier on biodünaamiliselt viinamarju kasvatavaid Saksa farmereid koondavas ühistus Kristdyn (www.kristdyn.de) valminud toidulisand. Selles olevat viinamarjamahla rikastatakse omatoodetud viinamarjaseemneõli ja viinapuulehtede tõmmisega. Eliksiir, mille loomisele eelnes viis aastat teadusuuringuid, on üldtugevdava toimega ning mõjub just talvisel ajal tänu viinamarjasuhkru kõrgele sisaldusele ergutavalt keha soojusregulatsioonile. Seda soovitatakse võtta kuu aja jooksul iga päev 70 ml. Üheks ravikuuriks kulub neli pooleliitrist pudelit.

Tervist turgutavate omadustega on ka teine viinamarjaga toidulisand – Vino C-OPC. Selles olevad viinamarjaseemned on pärit Saksamaa mahepõllunduslikest istandustest, C-vitamiini sisalduse poolest apelsinist kolmkümmend korda vägevam acerola-kirss aga Lõuna-Ameerikast. Firmas GSE tehtud Vino C-OPC tugevdab vastupanuvõimet haigustele, kaitseb organismi ja aeglustab ka vananemist.

Tõhus mustköömen

Seda vürtsika lõhna ja kergelt terava maitsega õli on Aasia, Lähis-Ida ja Aafrika rahvameditsiinis kasutatud sajandeid. Mustköömneõli tugevdab immuunsüsteemi, elavdab vereringet, aitab külmetuse, hingamisteede haiguste, väsimuse ja seedehäirete korral. Suurte siniste või sinakasvalgete õitega ilu- ja maitsetaim sisaldab umbes 70% küllastumata rasvhappeid, E-vitamiini ja eeterlikku õli. Muskaatpähkli lõhnaga mustköömnet ehk mustseemet kasutatakse nagu köömneid ka maitseainena.

Islam hindab teda aga kui üht kõige vägevamat ravimtaime. Prohvet Muhamedi arvates suutvat mustköömen ravida igat haigust, välja arvatud surma.

Jõuline jõhvikas

Eestlased on kasutanud jõhvikat põiehädade puhul ammusest ajast. Sama on teinud ka Põhja-Ameerika põliselanikud. Tõsi, nende jõhvikas kasvab kirsi või oliivi suuruseks. Just sellest suureviljalise jõhvika kuivatatud mahlast valmistab GSE pulbrit Urovit. Mahlast sellepärast, et see sisaldab bioflavonoid proantotsüanidiini umbes kümme korda rohkem kui kuivatatud marjad. Arvatakse, et just see toimeaine aitab tervena hoida põie ja kuseteed.

Suureviljalist jõhvikat kasvatatakse peamiselt Kanadas ja USA põhjapoolsetes osariikides. Marju koristatakse septembrist novembrini nii, et jõhvikapõllud ujutatakse umbes poole meetri kõrguselt veega üle. Kui marjad tänu veekeerisele väätide küljest lahti on tulnud, tõusevad need veepinnale, kust need saab kergesti kokku koguda.

Urovit sobib nii pidevaks tarvitamiseks kui ka kuuriks, kestku see siis mõnest päevast mitme kuuni.

Paitav salvei

Kui kurgus kraabib ja neelamine valus, pista suhu salveipastill. Selles olev salveitõmmis ja salvei eeterlik õli koos teelehe ja männiokka tõmmiste, tüümiani ja piparmündi aroomiõlide ning mesilasvahaga leevendab valu ja teeb hingamise kergeks.

Vahemeremaadest pärit salvei raviomadusi pidasid väärtuslikeks juba vanad roomlased. Karl Suure ajal hakati taime kasvatama kloostriaedades. Tänu oma põletikuvastasele ja kergelt desinfitseerivale toimele peeti teda pikka aega imerohuks. Dr Rudolf Hauschka 1935. aastal rajatud ettevõtte WALA (www.wala.de) salveipastillid sobivad imehästi nii lastele kui täiskasvanuile.

Toidulisandid on müügil Tallinnas kaupluses And Tallinna Kaubamaja B-maja 1. korrusel.