Onkoloog Jamie Bakkum-Gamez tegi praktiliste uuringutega kindlaks, et naised, kellel on see levinud vähitüüp, jätavad tampoonile selle DNA jäljed. Siiamaani on emakakaelavähki tuvastatud PAP-testi abil, mille tulemused ei pruugi alati täpsed olla. Kasutatud tampoonile jäänud DNA jäljed tuvastavad emakakaela muutusi praeguste uuringute kohaselt palju täpsemalt.

"Mida varem naisel emakakaelavähk või vähieelne seisund avastatakse, seda tõenäolisemalt on võimalik naine terveks ravida. Meie eesmärk on arendada välja vahend, millega on võimalik emakakaela muutused varakult avastada ja iga naine saab seda teha omas kodus," räägib Bakkum-Gamez.

Lihtsalt öeldes tähendab see uus praktika seda, et võimalikud vähirakud kraabitakse tampooni küljest, mitte tupe seinalt. Pole vist kahtlust, kumb meetod meeldivam on?

Tegelikult tuli Bakkum-Gamezi jutust välja ka see, et iseenesest avastati fakt, et tampoonile jäävad vähirakkudest jäljed, juba ühes 2004. aasta uuringus, aga millegipärast alles nüüd liiguti teooria juurest praktika juurde ja doktor Bakkum-Gamez on uue meetodiga testinud juba paljusid naisi. Tulemused on suurepärased ja ehk on selline vähi tuvastamise meetod varsti kõikide naiste jaoks kättesaadav. Ja ehk lausa isegi oma turvalises kodus.

Allikad:

EurekAlert!
She Knows