Elanikke oodatakse kl 14-17 Kesklinna Lastepolikliiniku ja SA PERH Mustamäe Haigla fuajeedes ning LTKH Pelgulinna Haigla I korruse astmakabinetis.

Kohapeal saavad kõik soovijad lasta tasuta oma hingamist kontrollida spirograafia ehk SPG abil, vestelda arstiga ning saada infot astma ja allergia ning nende ravi kohta.

*

ASTMA on tänapäeva maailmas küllalt levinud haigus, erinevad uuringud näitavad, et erinevate riikide rahvastikest põeb astmat 3-16% elanikkonnast. Vastavalt Eestis tehtud uuringule põeb ligikaudu 5-8% täiskasvanud elanikkonnast astmat. Eesti lastest põeb erinevaid allergilisi haigusi nagu astma, allergiline nohu, allergiline lööve nahal jm. iga viies laps.

ALLERGIA tõttu on arstide järelevalve all ning saab ravi iga kümnes laps. Lapsi vaevabki see haigus rohkem — nende organism on ebatervislikule keskkonnale vastuvõtlikum. Samas võib õigeaegse ravi korral haigus osadel lastel puberteedieas taanduda.

Astma on hingamisteede krooniline põletikuline haigus, mis toob kaasa kopsutorude e. bronhide ahenemise. Kuna astma näol on tegemist kroonilise haigusega, tuleb haigel õppida elama koos haigusega. Õiget eluviisi ja ravi järgides võib astmahaige elada täisväärtuslikku elu ilma astmavaevusteta. Soodumus astmaks on aga eluaegne, elustiili rikkudes võib haigus uuesti vallanduda.

ASTMA KULG võib olla erinev. Vähesest köhatamisest raskete hingeldushoogudeni, paarist korrast aastas igapäevaste sümptomiteni, astmahoole võib eelneda vesine nohu, nina või naha sügelus, peapööritus või iiveldus. Sagedamini ilmnevad astmahood öösel ja varahommikul. Õiget eluviisi ja ravi järgides saab haigust edukalt kontrolli all hoida.

Tänapäeval on tunduvalt muutunud arusaam sellest haigusest, on muutunud ravitaktika ja esmatähtsaks on tõusnud astmahoogude ennetamine. Iga inimene, kellel on astma, võib jätkata normaalset aktiivset elu, kui ta tunneb oma haigust ja teab, mida teha, et seda kontrolli all hoida.

Rahvusvahelist Astma Päeva (World Asthma Day) tähistatakse igal aastal Maailma Astma Initsiatiivi (Global Initiative for Asthma ehk GINA) eestvedamisel. Selle aasta egiidiks on: „Astmat saab kontrolli all hoida!“

Astmapäeva korraldajad on Eesti Kopsuliit ja Eesti Allergialiit.