Margit, kirjeldage palun neile inimestele, kes pole väetantsuga varem kokku puutunud, milline see tants on?

Kõik me oleme lapsena vabalt ja ilma hinnanguteta tantsinud, tundmata hirmu, kuidas see teistele välja paistab, kas see on ilus, ega ma midagi valesti ei tee. Selles tantsus ei saa teha midagi valesti, see on igaühe isiklik tants. Keha väljendab kõike seda, mis on meie sees olemas ja tahab nähtavale tulla, muusika ja rütmid annavad impulsi liikumiseks ja väljendamiseks. See on kohalolupraktika, kus kuulatakse oma keha, see on protsess, kus läbi liikumise saavutame mõttevaikuse ja sügavama kontakti oma kehaga ja ühenduse kõrgema tarkusega.

Taolist vaba ekstaatilist tantsu võib nimetada ka kõikide tantsude emaks, see on ürgne viis muusika saatel liikuda. Seda võib nimetada ka tantsumeditatsiooniks, tantsupalveks.

Millist muusikat kasutate?

Hea muusikavalik on väga oluline. Tavaliselt valin oma tantsudeks muusika ja panen laineks kokku ise, aga seekord valib muusika DJ Taivo Peterson, kellega meil on mitmeaastane koostöö Ekstaatilise tantsu õhtute korraldamisel. Meie koostöö sujub väga mõnusalt, sest muusikatunnetus ja eelistused on väga sarnased. Tantsuks kasutan laia muusikavalikut: maailmamuusika väga erinevatest žanritest, ägedatest afro trummirütmidest ladinarütmideni, rajust kaosest õrna lüürika ja meditatiivse muusikani.

Oma isiklikust kogemusest saan öelda, et keha vajab erinevaid rütme ja sügavama protsessi kogemiseks on vaja, et tantsulaines oleks õige dünaamika. Alustame rahulikult, maalähedaselt, toome ennast kohale ja äratame oma keha pehmelt ja loomulikult. Rütmid muutuvad järk-järgult tugevamaks, kiiremaks, mingi hetk toimub kulminatsioon, energiaplahvatus, kiired rütmid panevad keha liikuma kiiremini kui tavaelus, läbi selle saab keha vabaneda pingetest, seisma jäänud energiatest. See on nagu sisemine pesu, kus transformeeritakse kõik vana, tekib sisemine ruum uuele. Pärast sellist läbipesu võib tunda, kuidas keha muutub kergemaks, süda on avanenud, rõõm ja armastus voolavad, tekib parem kontakt oma loova väega, tants muutub loominguliseks ja mänguliseks, võivad tekkida pöörlemised ja seda kõike toetab muidugi ka valitud muusika. Muusika ja tants muutuvad kergemaks, rahulikumaks, kuni suubuvad meditatiivsesse vaikusesse.

Kas riietuse ja jalatsite osas on ka mingeid soovitusi?

Väga hea on tantsida paljajalu, siis säilib parem ühendus maaga. Kindlasti mitte kontsakingadega. Seljas võiks olla mõnusad, kerged riided, milles on endal mugav ja mis annavad ruumi liikuda, lasevad õhku läbi.

Mida annab selline võimas liikumine meie kehale ja mida hingele? Kellele see tants eriti sobib?

See on väga vabastav, annab mõnusa koormuse kehale ja südamele, annab energiat, loob rõõmu, kergust, tekib parem ühendus oma keha ja sisemise tarkusega. Isegi uuringud on näidanud, et tantsimine teeb meid õnnelikuks, aktiveerib kehas õnnehormooni tootmist.

See tants sobib kõigile, mingit eelnevat kogemust ei ole vaja. Eriti sobib neile, kes arvavad, et ei oska tantsida, annavad endale hinnanguid, kelles on kadunud lapselik rõõm, avatus, uudishimu, on palju raskeid mõtteid, blokeeringuid, mis ei lase elust rõõmu tunda.

Milliseid tundeid ja mõtteid see tants teis isiklikult on tekitanud?

Minu jaoks on Väetantsud, mis baseeruvad viiel looduse rütmil, milleks on maa, tuli, vesi, õhk ja ruum, väga loomulik ja tervendav praktika. Olen neid praktiseerinud kümme aastat, minu jaoks on olnud tantsimine eneseteraapia ja endast teadlikuks saamise tee. Tantsides keha puhastub, mõtted vaikivad, tundlikkus ja teadlikkus kasvavad, eluenergia saab vabamalt voolata, vibratsioon tõuseb, tekivad rõõm, kohalolu, tasakaal ja väga palju asju veel. Minu jaoks on muusika, laulmine ja tantsimine jumalikud kingitused, mis on meile antud, et enda eest hoolitseda, luua endale tervist ja rõõmu.

Kas heaolutunne saabub selleks üheks korraks või on vabal tantsul ka kaugemaleulatuvaid mõjusid?

Nagu kõikide tegevuste ja praktikatega, on ka sellega vaja tegeleda järjepidevalt, et mõju oleks pikaajalisem, aga iga tantsu ajal võib saada täiesti uue mõistmise osaliseks, nii et see ei kao enam kuskile.

Kui oluline on elus proovida uusi asju, saada uudseid elamusi?

Arvan, et väga oluline. Nii kaua kuni meis püsib uudishimu ja oleme avatud uuele, oleme arenemisvõimelised. Iga uus kogemus annab enda ja elu kohta uut infot ja mõistmist.

Minu jaoks muutis tants kogu elu, jõudsin oma hingeteele. Tasub proovida!

Millised on teie varasemad kogemused Joogafestivaliga?

Mina isiklikult ei ole varem Joogafestivalile jõudnud, aga Merit Raju raamatuid ja ajakirju olen lugenud ja jagan sarnast maailmavaadet. Väetantse võib nimetada ka tantsujoogaks.

Kus saab muul ajal väetantsuga tegeleda?

Kuna elan Tartus, siis iganädalaselt tantsime Tartus, aga tulen meelsasti ka mujale kui kutsutakse. Sellel hooajal sai mõned korrad tantsida ka Viljandis ja Võrus. Minu tegemiste kohta võib infot vaadata facebookist, märksõnadeks Väetantsud ja Väekate Sündmuste Agentuur.

Väekate Sündmuste Agentuuri juht Margit Foht ja DJ Taivo Peterson viivad 27. juulil Haapsalus Joogafestivali avaõhtul läbi ekstaatilise tantsu tunni, kus korraga osaleb sadu tantsijaid.