Nature Microbiology poolt läbi viidud värske uuring leidis, et kui oleks võimalik eemaldada teatud sorti valk — ensüümi nimega SETD3 — inimese rakkudest, peatub ka külmetusviiruse areng. Ja kuigi info kogumine selle kohta on veel päris algstaadiumis — seda proovitakse esmalt laborites -, paistab leid olevat paljulubav.

“Meie vanaemad on meilt alati küsinud, et “kui te olete nii targad, siis miks ei ole te leidnud lahendust tavalisele külmetusele?,” tunnistas uuringu autor dr. Jan Carette. “Nüüd on meil olemas viis, kuidas seda teha.”

Teadlased leidsid, et geneetiliselt muundatud hiired, kelle organism ei suutnud toota SETD3 ensüümi, olid täiskasvanueas parema tervisega ja viljakamad. Lisaks olid nad immuunsed kahele enteroviirusele, mis muidu võiksid olla neile surmavad, kui need süstitaks neile otse ajusse. Ja nii leidsid nad ka, et on võimalik luua ravim, millega hoida külmetusviiruste areng ära. Kuigi teadlasi ootab veel palju tööd ees enne, kui see ravim massideni jõuab, annab see ikkagi lootust, et tulevased generatsioonid ei pea enam igatalvise viirusepuhangu pärast muretsema.

Tore, või mis?

Allikas: iflscience