Tolmulestad on 0,2-0,3 mm pikkused ämblikulaadsed putukad, mis elavad kõikjal meie kodu sisustustekstiilides, eriti aga meie voodis. Nad toituvad meie surnud naharakkudes ning armastavad sooja ja niiskust. Ühes grammis madratsitolmus võib sisalduda kuni 15 000 tolmulesta. Tervele inimesele ei tekita see probleeme, kui osadel inimestel tekib tolmulesta väljaheidete suhtes tugev allergia, mis väljendub näiteks nohu, silmapõletiku, astma või nahapõletikuna. Isegi juhul, kui tolmulest allergiat ei tekita, on idee nendega voodi jagamisest üsna ebameeldiv.

Klassikalised soovitused kodus tolmulesta vähendamiseks on kodutekstiilide minimeerimine — vältida tasub suuri vaipu ja pakse kardinaid. Tolmulesta lemmikkoht on voodi, kuna seal tekib tänu meie kehasoojusele ja -niiskusele nende jaoks ideaalne keskkond. Lestad hävivad alla 0-kraadise või üle 60-kraadise temperatuuri juures. Seetõttu soovitatakse voodiriideid peale magamist tuulutada ning linu pesta vähemalt 60-kraadises vees. Patju tasub vahetada iga 2-3 aasta, tekke 5-6 aasta ning madratseid 8-10 aasta tagant.

Korrastamata voodi kuivab päeva jooksul

Inglismaal Kingstoni ülikoolis uurisid teadlased tolmulesta ideaalseid elutingimusi ning leidsid, et voodi korda tegemata jätmine võib aidata tolmulesta arvukust vähendada. Jättes hommikuti tekid, linad padjad veidi korratusse hunnikusse, pääseb sinna vahele rohkem õhku, kui korralikult korda tehtud linade vahele. See aitab voodiriietel päeva jooksul kuivada, vähendades tolmulesta eluks vajalikku niiskust. Dr Stephen Pretlove on kommenteerinud BBC-le: “Teame, et lestad suudavad ellu jääda, omastades kehal asuvate näärmete kaudu niiskust. Nii lihtne asi nagu voodi korda tegemata jätmine päevaseks ajaks, vähendab linades ja madratsis niiskust, mille tõttu tekib lestadel niiskuskadu ja nad surevad.“ Loomulikult sõltub selle taktika edukus sellest, kui suur on toa õhuniiskus — kuiva õhu korral on enam lootust, et voodi korda tegemata jätmist saab välja vabandada tolmulestade hävitamisega.

Kuidas veel tolmulesti vähendada?

Kui aga korras voodi on sinu päeva alustamiseks ja vaimseks tasakaaluks oluline, siis on mitmeid viise, kuidas tolmulestade elu veidi ebamugavamaks teha.

  • Jäta tekid-padjad voodist välja vähemasti mõneks ajaks, kuni oled muude hommikuste tegevustega ühele poole saanud. Otsene päikesevalgus ja külm tapavad tolmulesti, nii et veel parem on võimalusel tõsta tekid-padjad õue tuulduma.
  • Vaheta ja pese voodipesu vähemalt üle nädala, või lausa iga nädal 60-kraadise veega. Kui kasutad pesukuivatit, siis see on tolmulestade hävitamiseks suurepärane vahend.
  • Selleks, et madratsit puhastada, sega umbes kruustäie söögisooda sisse paar tilka enda lemmikut eeterlikku õli, raputa segu üle terve madratsi laiali ning jäta 15 minutiks seisma. Siis puhasta hoolikalt HEPA-filtriga tolmuimejaga, tavaline tolmuimeja puhub tolmulestad ja sooda taas mööda tuba laiali.
  • Kasuta pestavat madratsikatet, seda on lihtsam puhastada, kui tervet madratsit
  • Eelista suurte põrandat katvate vaipade asemel kergesti puhastatavat põrandakatet
  • Kui su kodus on kõrge õhuniiskus, siis leia viise selle vähendamiseks. Korralik soojustus, kütmine ja niiskusekoguja aitavad toaõhu kvaliteeti parandada
  • Ära unusta puhastada lemmikloomade aset ja selle ümbrust regulaarselt. Sea nende ase sisse väljaspool enda magamistuba.
  • Pista padjad ja pehmed mänguasjad aeg-ajalt kilekotis 48 tunniks sügavkülma. Tolmulestad seda üle ei ela.
  • Naturaalses puhastamata villas sisalduv lanoliin peletab tolmulesti eelmale — veel üks põhjus eelistada lambavillasisuga patju-tekke

Allikas: Telegram