E102 Tartrasiin

Kollane värv, mida leidub nii ravimites, maiustustes kui karastusjookides. Põhjustab hüperaktiivsust, astmahoogusid ja allergilisi reaktsioone.

E104 Kinoliinkollane
Sünteetiline kollane või rohekaskollane värvaine. Nõgeslöövet ja angioödeemi süvendav lisaaine.

E110 Päikeseloojangukollane

Võib põhjustada vesist nina, ninakinnisust, allergilisi reaktsioone, iiveldust, oksendamist.

E122 Karmoisiin, asorubiin

Punast värvi sünteetiline lämmastikvärv. Lahustub kergesti vees. Kasutusala: Jogurtid, maiustused, puuviljakonservid, juurviljakonservid, karastusjoogid. Allergiatekitaja, eriti nendel inimestel, kellel on aspiriini-talumatus. Võib võimendada astmat. Võib tekitada hüperaktiivsust lastel. Maksimaalne kogus päevas oleks 4 mg inimese kaalu iga kilo kohta.

E124 Erkpunane

Sügavpunane sünteetiline värv, mida kasutatakse kookides, magustoitudes, konservpuuviljas, tarretistes, maiustustes, salaamis, salatikastmetes ja karastusjookides. Tekitab asovärvidele tüüpilisi ületundlikkusreaktsioone.

E129 Võlupunane 

Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone. Tüüpiline ülitundlikkusreaktsioon on nõgeslööve. Põhjustab ka allergilist nohu ja halvendab astmat. Eriti ohtlik astmaatikuile, kellel on ülitundlikkus aspiriini suhtes. Tekitab lastel üliaktiivsust ja käitumishäireid (ärritatus, rahutus, unehäired, keskendumis- ja õppimisraskused). Võib põhjustada allergilist purpurpuna, naha ja limaskestade ärritust, migreeni, kõhuvalu, iiveldust, nägemishäireid, liigesevalu. Kasutusala: Puuviljadest ja marjadest valimistatud magustoidud, maiustused, jäätis, saiakesed, hamburgerid. (allikas: ökoviis.ee)

E211 Naatrium-bensoaat

Üks tavalisematest kõrvalmõjusid tekitavatest lisaainetest. Allergilist nohu põdevatest patsientidest reageerivad bensoaatidele 2,5% , astmaatikustest 12 % sümptomite ägenemisega. Võib tekitada peavalu ja migreeni ning maoärritust Arvatakse, et tõstab atoopilisse dermatiiti haigestuvatel lastel sümptomite ägenemist. Aspiriinile ülitudlikud inimesed võivad reageerida ka bensoaatidele. Ülivilgastel lastel halvendab sümptome.

E621 Naatriumglutamaat

Kasutusala: Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud.Omadused:Lõhna- ja maitsetugevdaja.Kõrvalmõjud:Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja väikelapsed. Ei tohi anda alla 12nädalastele imikutele.

Allikas: Daily Mirror, toidutare.ee