Olete enneolematult ärrituv

Varem ehk olitegi leebe loomuga, kuid nüüdsed kõik-käib-pinda-hood meenutavad tuumaplahvatust: saabuvast loodusõnnetusest pole märkigi, aga kui siis kõmatab, on kõigel ja kõigil ots peal. Olgu selleks vales kohas jalanõud ära võtnud abikaasa või liiga kiiresti kaalust alla võtnud sõbranna.

Pole veel üleski tõusnud, aga juba väsinud

Nõrkus, väsimus, apaatia, depressiivne meeleolu.

Kui see pole just aastatepikkusest puhkuse puudumisest tingitud ja pikka aega kuhjunud väsimus.

Kaalunumber ei nihku paigast

Te justkui toitute õigesti ja olete piisavalt aktiivne või siis kõigub kaal pidevalt viis kilo siia-sinna.
Ainevahetuse kuninganna talitluse langus ei lase tõhusalt kaalu langetada. Pealegi ei pruugi see olla rasv, vaid tursed.

Meeleolu kõigub

Emotsioonid on ebastabiilsed: meeleolu muutub ootamatult, esineb nutuhoogusid ja agressiivsust ehk ilmingud, mida võiks pidada närvivapustuseks. Need on tüüpilised hüpertüreoosi tunnused.

See pole tavaline, mingil põhjusel tekkinud meeleolumuutus: kui teil on juhtunud midagi lõbusat, siis naerate, kui aga midagi kurba, jääte mõttesse ja nutate veidi. Ei, see näeb välja, justkui elaks teie peas neli erinevat isiksust: sangviinik, flegmaatik, melanhoolik ja koleerik, kes peavad pidevalt halastamatut reegliteta võitlust selle üle, kes on täna korrapidaja.

Juuste väljalangemine, haprad küüned, kuiv nahk, menstruaaltsükli häired

Muide, kulla naised, enne kui võtta ette viljatusravi, tasub kontrollida kilpnääret.

Millised analüüsid? Elementaarne: kilpnäärme ultraheli ja vereproov kilpnäärmehormoonide taseme kontrolliks.

Sageli võib kilpnäärmehäiretega patsientidelt kuulda järgmist küsimust: „Kas ma pean nüüd tõesti kogu elu tablette võtma?“. Jah, see on võimalik, kui inimene ei tea oma haigusest midagi ega tunne ka selle vastu huvi − järelikult ei tunne ta huvi ka oma tervise vastu; ta tajub alateadlikult, et haigus on talle kasulik, ja seetõttu pole erilist motivatsiooni ka terveneda; pärast tervet rida tulutuid katseid terveks saada pole tal endasse usku ega soovi midagi muuta. Kuid kui patsient täidab kangekaelselt ja hoolikalt kõiki soovitusi, kui raske see tal ka poleks, siis tulemuseks — ja minu kogemus kinnitab seda — saab ta parema enesetunde ja paljudel juhtudel jätab keemiliste preparaatidega igaveseks hüvasti.