Ian Williams kinnitab, et nad alahindasid raskete haiguste levikut ja kulgu ning soovib nüüd avalikult hoiatada kõiki teisi vanemaid, kes on otsustanud oma lapsed vaktsineerimata jätta.

Perekonna tragöödia sai alguse möödunud aasta detsembris, kui seitsmeaastame Alijah astus endale jalga väikese haava. Vanemad ei pööranud sellele suurt tähelepanu, kuid paar päeva hiljem avaldusid pojal esimesed haigusnähud — ta nägu oleks justkui olnud osaliselt halvatud. Möödus veel päeva ning Alijah`i nägu tõmbus krampi, ta ei suutnud tõmblusi kontrollida ning tal olid pöörased valud. Vanemad kihutasid lapsega haiglasse, kus tal diagnoositi teetanus ning poiss viidi kohe intensiivpalatisse. Et lapse piinu lõpetada, viisid arstid ta kunstlikku koomasse.

Williamsid tundsid loomulikult end kohutavalt süüdi, et nende otsus poega mitte vaktsineerida selliseid tulemusi andis ning tunnistavad, et see oli nende elu suurim viga.

Peres on veel kaks last, üheksa-aastane poeg ja kaheaastane tütar, kõik kolm last olid vaktsineerimata. Kohe, kui selgus, et Alijah`il on teetanus, said tema õde ja vend kiiresti kõik levinumad vaktsiinisüstid.

Alijah on nüüd paranemas, kuid protsess on olnud vaevaline. Poiss pidi uuesti käima ja sööma õppima ning tema kõrile jääb alatiseks jälg trahhetoomiast, kuid isa tänab taevast, et kõik lõpuks ikkagi hästi läks.

Mis on teetanus?

Seletus
Lihaskangestusega kulgev äge nakkushaigus, mida põhjustab bakter Clostridium tetani.Ülevaade
Teetanusetekitaja satub pinnasest organismi haava või ebapuhta süstlatorke kaudu ning hakkab tootma mürkainet, mis kahjustab normaalset närvierutuse ülekannet lihastele. Teetanusehaige teistele nakkusohtlik ei ole. Kergematel juhtudel on haigus ravitav, raskematel lõpeb surmaga.

Sümptoomid tekiavad tavaliselt 3-14 päeva peale nakatumist.
Esimeseks sümptomiks on näolihaste jäikus, sellele järgnevad neelamishäired ning lihasjäikus levib järjest  allapoole.

Võivad tekkida hootised väga valusad lihaskrambid, mis haaravad kogu keha ning mis võivad häirida ka hingamist.
Suureneb krambivalmidus ehk mistahes kerge ärritus (valgus, müra või puudutus) võib vallandada krambihoo.
Rasketel juhtudel võib tõusta vererõhk, palavik ning tekkida tugev higistamine.
Teetanuse tüsistusteks võivad olla tugevatest lihaskrampidest tekkinud luumurrud ja lihasrebendid, samuti kopsupõletik, süvaveenide tromboos või kopsuarteri trombemboolia.

Harvem esineb teetanuse paikset vormi, mille puhul on lihasjäikus vaid haava ümbritsevates lihastes. See möödub raviga täielikult.

Vaktsineerimine, mis toimub kolme, nelja ja poole ning kuue kuu vanuses. Lisaks 2, 7, 12 ja 17 aastaselt (kokku 7 korda).
Kui inimene pole vaktsineeritud, tuleb talle kindlasti peale traumat süstida teetanuse toksoidi

Allikas: inimene.ee