Kas rasvased suupisted tõepoolest tekitavad vistrikke?

Kartulikrõpsud, friikartulid, shokolaad ega mistahes muud toidud ei põhjusta vistrikke. Aga kui teie nägu on kaetud vistrikega, kontrollige oma stressitaset ja vee tarbimist (päevanorm 2 liitrit).

Kas klaas veini päevas on tervisele kasulik?
Ühendriikide alkoholiuuringute instituudi direktori sõnul on arvukad uuringud näidanud, et mõõdukas alkoholitarbimine on kasulik veresoonkonnale. Tervisliku eluviisi seisukohalt on võtmesõnaks mõõdukus.

Kas munad sisaldavad suures koguses kolesterooli?
Kas siinjuures peab paika tõsiasi, et mõõdukus võimaldab teil nautida aegajalt praemune ja omletti. Aga tarbige mune mõõdukalt - teie kolesteroolitase tõuseb vältimatult, kui te kugistate hommikusöögiks alla kolm-neli praemuna iga jumala päev. Ja pidage meeles, et munavalge on täielikult kolesterooli- ja rasvavaba, nii et siin mõõtu pidada ei ole vaja.

Kas külmutatud köögivili kaotab toitvad omadused?
Nad võivad krudiseda ja näha vähem isuäratavad välja kui värsked köögiviljad, aga tegelikult on nad tervisele niisama kasulikud kui värske köögivili. Tavaliselt pakendatakse külmutatud köögivili vahetult pärast saagikoristust, nii et kõik kasulikud ained on seal ilusti sees. Aga teie ema viriseb niikuinii iga kord, kui te külmutatud toitu pakute, sellisel juhul võiksite eelistada värsket köögivilja.

Kas kohv aitab pohmellist jagu saada?
Kofeiin võib hoida joodiku ärkvel, aga ei tee teda kaineks. Napsutanuna võib teil tekkida kiusatus paar tassi kohvi alla neelata, aga sellisel juhul riskite kofeiinist põhjustatud joovastusega ja hüperjoobnu ei tee kellelegi rõõmu.

Kas kofeiin aitab peavalust üle saada?
Kofeiin stimuleerib aspiriini ja muude valuvaigistite mõju umbes 40 % võrra. Just seepärast sisaldavad sellised tooted nagu Anacin ja Excedrin kofeiini. Tundub, et kofeiin mõjub hästi ka ise. 1991. aastal läbi viidud uuring näitas, et 65 milligrammi kofeiini oli muu kui migreenist põhjustatud peavalu leevendamisel niisama efektiivne kui 648 milligrammi atsetaminofeeni. Ja arstid ravivad sageli ka migreeni, kirjutades välja aju veresooni ahendavaid kofeiini ja muude ravimite kombinatsioone.

Kas kohvis sisalduv kofeiin nõrgestab luustikku?
Ei. Kuigi koos kohviga väljub kehast ka veidi kaltsiumi, ei ole see kogus nii suur, et organismi kahjustada.

Kas oad tekitavad gaase?
Oad sisaldavad suhkruid, mida inimesed ei suuda korralikult seedida,. Kui need suhkrud jõuavad soolestikku, siis on bakteritel suur pidu ning nad toodavad hulgaliselt gaasi! Teised kurikuulsad kõhugaase tekitavad toidud on mais, pipar, kapsas ja rosinad (seega tasuks kohtama minnes ubadest loobuda).

Kas porgandid parandavad nägemist?
Ei. Kuigi porgandid sisaldavad suures koguses A-vitamiini, vajab silm seda vaid väikeses koguses. Kui teie dieedis on piisavalt puu- ja köögivilju, siis ei vaja te täiendavalt porgandeid.

Kas närimiskummi närimine võib panna kõhu valutama?
"Suhkruvaba närimiskummi närimine ja allaneelamine võib põhjustada kõhuvalu, gaase ja kõhulahtisust," väidavad sisehaiguste spetsialistid. Kui teil esinevad nimetatud sümptomid, siis te arvatavasti närisite kõhuvaevusi tekitava kunstmagustaja sorbitooliga maitsestatud närimiskummi.

Kas petersell aitab kaotada halva hingeõhku?br> Kui uskuda loodusliku meditsiini entsüklopeediat, siis aitab värske peterselli ja muude klorofüllirikaste toiduainete söömine hingeõhku värskena hoida. Kui lahustate suus apteegisütt või närite apteegitilli, saate samuti halvast maitsest jagu.

Kas üks õun päevas aitab hoida teid tervena?
Õunad sisaldavad antioksüdante, mis aitavad kontrollida rakke kahjustavaid aineid, samuti on neis fütokemikaale. Õuntes on rohkesti pektiini, lahustuvat kiudainet, mis aitab alandada kolesteroolitaset. Mida õunad täpselt sisaldavad

Kas munad on tervisele kahjulikud?
Mõõdukas koguses mitte. Isegi üliettevaatlik Ameerika Südameliit leiab, et kolm-neli muna nädalas on lubatud. Munadest (s.h tervisemundest) lähemalt kirjutab Aivi Luigela Terviselehes.

Kui palju kaloreid ma päevas sööma peaksin?
Keha normaalseks funktsioneerimiseks on vaja tarbida 10 kalorit 400 grammi kehakaalu kohta. Sellele võiks lisada 400- 700 kalorit päevase aktiivse tegevuse, sealhulgas trenni kohta.

Kui palju kaloreid päevas on optimaalne tarbida, kui ma üritan kaalust alla võtta?
30 protsenti päevasest kalorikogusest peaks tulema rasvast, olenemata sellest, kas te peate dieeti või mitte. Üldiselt on tuleb organism veel edukalt toime 1100- 1200 kaloriga päevas.

Kas kiirsöömine on lubatud?
Kui te kugistate toidu kiiresti alla, siis ei omanda organism tärklist ning seedimise esimene protsess langeb ära. Kui te sööte kiiresti, siis te ei näri toitu korralikult läbi ja neelate selle korralikult mälumata alla. Osa sellisest toidust läbib teie organismi seedeensüümidega kokku puutumata ja läheb raisku. Sellisel juhul olete te jätkuvalt näljane, süües vajalikust rohkem ja seades oma seedetrakti suurema surve alla.

Miks on süsivesikud trenni tegemisel olulised?
Glükogeenide nime all tuntud süsivesikud on organismi kogunenult midagi pingutavat ette võttes lihastele peamiseks kütuseks.

Kas suhkur ajab rasva?
Tehniliselt mitte, kuna selles ei ole rasva.

Kas süsivesikud aitavad võtta kaalus juurde?
Ka siis on mõõdukus oluline. Soovitatavas koguses tarvitatud süsivesikud ei tekita juurde kehakaalu, kaalutekitajad on toitudes sisalduvad rasvad (näiteks juustus, võis, kastmetes), mida me tarvitame koos süsivesikurikaste toitudega (leib, pastatoidud).

Kui mul ei ole kõrget vererõhku, kas ma pean naatriumitarbimise pärast muretsema?
Sellele vaatamata tuleks teil järgida mõõdukus-kõiges põhimõtet. Ameerika Südameliit soovitab mitte tarvitada üle 2400 milligrammi naatriumi päevas.

Kas grillitud toit põhjustab vähktõbe?
Ei, aga see võib suurendada vähktõve ohtu. Kui kõrge proteiinisisaldusega toidult, näiteks veiselihalt või kalalihalt, tilgub kuumadele sütele rasva, tekitab suits kantserogeene.

Kas on olemas ainevahetust stimuleerivaid toiduaineid?
Ei. Erinevalt sellest, mis te olete võibolla kuulnud, ei aita greipfruut, ananass ega äädikas ainevahetust kiirendada ja kuigi vürtsikas toit võib ainevahetust veidi ergutada, on selle mõju väga tagasihoidlik. Kui sellised toiduained oleksid olemas, siis teaksid kõik neid ja rahu saabuks maa peale.

Ma ärritun, kui ma olen näljane ega söö. Kas see on keemiline reaktsioon või lihtsalt emotsioon?
Ärritumine on füsioloogiline nälja märk. Kui teie veresuhkru tase langeb, vabastavad teie adrenaliininäärmed norepinefriini nimelist hormooni, mis tekitab vererõhu tõstmise läbi ärritust.

Miks on oluline juua kaheksa klaasi vett päevas?
Vesi aitab muuhulgas toitu seedida, soodustab ainevahetust ja jääkainete kehast välja viimist. Ta kaitseb ja niisutab liigeseid, aitab reguleerida keha temperatuuri, soodustab vereringet ja aitab hoida keha vormis.

Kas on õige võtta iga päev sisse kaltsiumit, kui mulle ei meeldi piima juua?
Jah. Organism omastab mõlemat ühtviisi hästi.

Kas paastumine on ohtlik?
Võib küll olla. Kui te ei ole kaks päeva järjest söönud, on teie organism sunnitud hankima energiat lihaste proteiinist.

Kas on kuidagi võimalik lämmatada iha toidu järele?
Sööge väheke seda toiduainet, mille järgi te vajadust tunnete, näiteks tüki tõeliselt head shokolaadi või madala kalorsusega sama toidugrupi toiduainet, näiteks külmutatud shokolaadijogurtit.

Kas on võimalik süüa liiga vähe rasva?
Kuigi mõned toitumiseksperdid leiavad, et keha saab hakkama kui tarvitada vaid 10 % vajalikest kaloritest, oleks viga arvata, et rasvavaba dieet on veelgi tervislikum. Nii nagu auto, vajab ka inimese keha toimimiseks määrdeainet.

Mis on parim - või, margariin, või oliiviõli?
Oliiviõli - see on kõige tervislikum mitteküllastunud rasv.

Kas vürtsikas toit tekitab maohaavu?
Ei. Uuringud näitavad, et enamike siseelundite haavandite põhjuseks on kõhus elav helicobacter pylori nimeline bakter.

Millised toitained alandavad kolesteroolitaset?
Lahustuvad kiudainerikkad toidud, näiteks kaerahelbed, oder, oad, sojaproteiin võivad alandada üldist kolesterooli ja LDL kolesterooli taset. Kolesteroolitaset aitab alandada ka üldine väherasvane dieet.

Kui ma söön sellerit, kas ma kaotan rohkem kaloreid, kui ma tarbin?
Kas me mitte kõik ei ihka sellist imetoitu? Aga tõsiasi on, et seller ei ole negatiivse kalorsusega toitu. Teie keha ei kuluta selleri seedimiseks rohkem energiat, kui see köögivili sisaldab.

20. Kas hilja õhtul võib suupisteid nautida?
Hilisõhtune maiustamine ei ole katastroof, kui te suudate piiri pidada. Piirduge 200 kaloriga.