Kui sind piinab mõni küsimus toitumise ja tervise kohta, siis jäta see siia artikli juurde ning Henri vastab sellele tänase päeva jooksul. Enne kontrolli kindlasti, kas keegi juba sama murega kirjutanud ei ole! Kui soovid aga küsida midagi aktiivsete eluviisid ja trenni kohta, siis kliki siia!

Kolm nõuannet toitumisnõustajalt, kuidas mitte haigeks jääda

Talvekuud jaanuar ja veebruar on haiguste ja gripi kõrgaeg. Nohu, köha ja külmetusega puutub talve jooksul kokku suur hulk inimesi. Ometi teavad kõik vähemalt üht inimest enda tutvusrindkonnast, kes väidetavalt ei ole kunagi haige. Lihtsalt ei murra neid ükski gripp. Huvitav, kuidas neil see küll õnnestub?

C-vitamiin toidulisandina

Ma olen terve lapsepõlve kuulnud soovitusi tarbida võimalikult palju C-vitamiini. Toitaine, mis kuuldavasti tugevdab organismi niivõrd, et kõik külmetused ja haigused kaovad. Seda rääkisid mulle nii lasteaiakasvataja, vanaema ning lisaks veel paar head sõpra. Sellise loetelu põhjal on selge, et see üks imerohi peab olema.

Mõni aasta tagasi võttis üks Soome teadlase juhitud teadustöö kokku 29 uuringut, enam kui 11 tuhande osalejaga, et uurida C-vitamiini efektiivsust. Nad leidsid, et C-vitamiini lisandite tarbimine (vähemalt 200 mg) ei vähendanud külmetushaiguste esinemissagedust. Küll aga selgus, et C-vitamiin võib sümptomeid leevendada ja haiguspäevi vähendada.
Lisaks on uuringud näidanud, et toiduga saadaval C-vitamiinil võib olla veel teisigi kasutegureid tervisele, sh vähiriski vähendav toime. Rääkimata sellest, et see aitab raual, toitainel, mille puuduse all paljud kannatavad, organismis paremini imenduda.

Mitmekülgne toidulaud

Teatavasti vajab tugev immunsüsteem mitte ainult C-vitamiini, vaid kõiki vajalikke toitaineid regulaarselt. Seda kinnitavad ka teadlased, et inimesed, kes kannatavad alatoitumise käes (ei saa toidust piisavalt toitaineid), on haigustele tunduvalt vastuvõtlikumad. Seetõttu tasub immunsüsteemi tugevdamiseks alustada igapäevasest toidulauast. Näiteks erinevat värvi köögiviljad sisaldavad kasulikke antioksüdante, sealhulgas C-vitamiini. Kuna valkude puuduse korral väheneb organismis kaitsekehade tootmine märkimisväärselt, on menüüs tähtsal kohal näiteks kana ja kala. Lisaks sisaldavad need mitmeid vajalikke mineraalaineid, millel on oluline roll organismi tugevdamisel. Seega tasub meeles pidada, et mitmekülgne toidulaud on tugeva organismi alustala.

Uni

Ainuüksi toitumisest võib aga haiguste ära hoidmiseks väheks jääda. Seda näitab 2014. aastal avaldatud teadustöö, mis pööras tähelepanu haigestumisele ja unetundidele. Nimelt need, kes magasid öösel üle seitsme tunni, võtsid tunduvalt vähem haiguspäevi, kui need, kes said unetunde alla selle. Kui palju vähem? Nendel, kes said 7+ tundi und, oli külmetushaigustesse haigestumisrisk 14%. Samas alla 6 tunni magajatel oli see koguni 4 korda kõrgem. Unest ja toitumise seostest võib linnuliha.ee terviseblogist lugeda pikemalt.
Seega on gripihooajal mõistlikum külmetushaiguste ära hoidmiseks alustada ennekõike mitmekülgsest toidulauast ja piisavast unest. Nii võib oluliselt kasvada tõenäosus haigustest eemale hoida, nagu suudab see sõber, kes kunagi haigeks ei jää.