Esimesed veenilaiendite tekkemärgid on väsimus, sügelus, valu, raskustunne ja krambid jalgades, hoovalud, tursed jms. Kõige sagedamini esineb varikoosi ehk veenilaiendeid säärtel ja reitel.

Eesti Naine mai 2009

Näitleja Piret Kalda, haldjate lemmik.
Eesti Naine  85! Toimetajate meenutused ja esimese peatoimetaja lugu.
Mees: režissöör Veiko Õunpuu.
Eneseületamise võlu ja valu.
Noore ema aeg iseendale.
Selle kevade värsked lõhnad.
Pikkade juuste soengud.
Aiatarkade lemmikud.
Kuidas liisida autot.

Veenilaiendite raviks on kolm võimalust. Alusta profülaktiliste meditsiiniliste tugisukkade kandmisega ning tee jalaharjutusi ja kasuta kohaliku toimega geeli. Teine võimalus on skleroseerimine, mille puhul süstitakse veenidesse ainet, mis tekitab veeniseinas steriilse põletiku ja nii kleepuvad veeniseinad kokku. Raskekujulisema haiguse korral eemaldatakse operatsiooniga haiged veenid.

Ennetuseks on oluline teada, et veri peab ringi käima. Väldi istuvat eluviisi, jalgade sundasendit, pigistavaid ja kitsaid riideid ning liiga kõrgeid kontsi, samuti pikaldast kuumust; hoia kehakaal normis, võimalusel pane jalad toolile-lauale — oma südamest 15 cm kõrgemale, anna kehale piisavalt füüsilist koormust, öösel aseta jalgade alla toeks padi, kanna tugisukki.

Harjutusi veenivaevuste leevendamiseks:

  1. selili lamades pinguta ja lõdvesta reielihaseid
  2. selili lamades siruta ja kõverda vaheldumisi pöidasid
  3. toeta toolil istudes jalad korralikult maha, suru varbad vastu maad ja tõsta kandu
  4. püsti seistes toeta käed vastu seina, tõuse kordamööda päkkadele ja lasku kandadele
  5. seisa püsti, käed all, jalad harkis. Tõuse kikivarvule ja tõsta sisse hingates käed kõrvalt üles. Välja hingates langeta käed ja võta algasend. Korda harjutusi 10-15 korda