Intelligentsus ei ole muutumatu suurus. Seda võib harjutamisega tõsta. Seega ei ole IQ sünnist saadik kivvi raiutud omadus. Võid ise arendada oma vaimseid võimeid, ning intelligentsus muutub sinu elu ajal.

Harrastustel on võtmeroll siis, kui soovid harjutada ja parandada aju tööd.

Alltoodud on teaduslikult tõestatud 7 harrastuse mõju IQ tasemele.

1. Mängi mingit pilli

Harvardi ülikooli arstiteaduskonnas läbi viidud uuringud tõestavad, et aktiivselt muusikat harrastavatel isikutel on aju normaalsest rohkem arenenud.

Kansase ülikoolis tehtud uuringud näitasid, et eakatel inimestel, kes olid õppinud mingit muusikariista mängima, oli vaimne tervis ja kognitiivsed anded võrdlusrühmast paremad.

2. Tee sporti

Elus palju sporti teinud inimestel on teistest selgelt parem võime tõlgendada ja analüüsida muutuvaid olukordi ehk siis nad on paremad ette nägema, millisesse suunda võib olukord liikuda.

Liikumine kiirendab ka ruumilis-visuaalset ja loogilis-matemaatilist arusaamist, mis omakorda parandab inimeste võimet mõista kujundeid, värve, abstraktseid mõisteid ja mitmesuguseid seoseid.

3. Mediteeri regulaarselt

Õpiraskused ning raskused uusi teadmisi meelde jätta sõltuvad sageli sellest, et aju on keskendunud õppimise asemel muudele asjadele.
Stress ja mured võivad võtta teadvusest nii palju ruumi, et sa keskendudki kõigele muule, välja arvatud sellele, millega peaksid tegelema.

Mediteerimine on täiuslik lahendus probleemile. Siis, kui sa ei mõtle enam millelegi muule, vaid keskendud olulisele, õpid paremini ja sinu mõistus muutub vahedamaks.

4. Harjuta oma aju mängudega

Ristsõnad, sudokud, lauamängud, mõistatused, ehitusklotsid ... Ajule harjutamist pakkuvaid mänge leidub igal pool, võta vaid ette ja pane oma aju proovile.

Ameerika teadlased on oma ulatuslikes uuringutes tõestanud, et sage mängimine arendab lastes ja noortes intelligentsust.

5. Liigu palju

Liikumine parandab vereringet, mis omakorda parandab aju tööd.
Inimeste ja hiirtega tehtud katsetes on veel lisaks tõestatud, et liikumine kasvatab sünapside arvu ajus. Sünapsid on ajurakkude ühenduskohad.

Lisaks parandab liikumine ajule nii vajaliku une kvaliteeti. Magades jätab inimene meelde õpitud teadmisi. Uni ka puhastab aju.

6. Loe palju raamatuid

Mida rohkem loed, seda enam õpid. Samaga treenid aju mõistma, salvestama ja töötlema uusi teadmisi.

Lisaks parandab lugemine keeleoskust ning annab uusi teadmisi ümbritsevast maailmast. Uuringutes on tõdetud, et lugemine lisab üldist intelligentsust.

7. Õpi uusi keeli

Sinu IQ kasvab, kui õpid võõrkeeli. Muuseas vähendab võõrkeelte õppimine dementsuse riski vanemas eas.

Sellise tulemuseni jõuti Edinburghi ülikooli psühholoogiaosakonnas tehtud uuringute põhjal. Selles testiti 853 inimest esimesel korral 1947. ja teisel korral 2008. aastal.

Tulemused näitasid, et inimestel, kes olid õppinud mitmeid võõrkeeli, oli vaid ühte keelt õppinutest tuntavalt kõrgem IQ ning selgesti parem keeleanne.

Allikas: Tieteen Kuvalehti. Uskomattomat aivot