Kui pea on paks ja lõhub nagu tormleks läheduses orkaan, kõhtu läbib lõikav valu, rindades on pinge ja lõuale ilmuvad tuhanded vistrikud, teab iga naine ka ilma menstruatsioonikalendrile pilku heitmata: „Mul hakkavad juba jälle päevad!” Mõned arvestavad piinliku täpsusega välja, kas järgmine menstruatsioon võib nurjata eelseisva rannapuhkuse või kohtingu äsjakohatud unelmatemehega. Seega rikub tsükkel üsna tihti naistel hea tuju.

Aga olge oma hormoonide maapõhja kirumisel ettevaatlik! Sest ausalt öeldes on meil mõnikord ju ka hoopis teistsugust, palju meeldivamat laadi „päevad”: järsku läheb kõik palju paremini kui nädal varem, meie jume helgib roosakalt, juuksed on elastsed, me tunneme ennast ilusa, iseseisva ja energilisena ning kui me peeglisse vaatame, kumab sealt vastu see maagiline ja seletamatu „miski”. Pöörake nendele päevadele tähelepanu ja võtke teadmiseks: see reeglipäraselt saabuv hea, kerge aeg ei ole päris kindlasti juhus või silmapete, vaid samuti naiselike hormoonide kõikumiste tulemus. Tuleb vaid teada, millal see faas jälle algab.

Ameerika günekoloog Rebecca Booth avaldas raamatu menstruatsioonitsükli headest päevadest („The Venus Week”). Meeldivat tsüklifaasi nimetab ta seal „Veenuse nädalaks” ja lubab: „Kui te õpite elu läbi Veenuse prillide vaatama, saate päevi, mille vältel imeline välja näete ja ennast nii ka tunnete, enda jaoks hästi ära kasutada.”

Kõigist päevadest tuleb võtta lihtsalt parim — see põhimõte ei kehti mitte mingil juhul ainult toreda ja imelise Veenuse nädala kohta. Kui te oma keha märke tundma õpite, saate endale kiiresti selgeks teha, kuidas ka ülejäänud päevi optimaalselt ära kasutada. See nõuab ainult natuke raamatupidamist ja regulaarset ovulatsiooni. Kui kasutate aga pille, ei saa te kahjuks kaasa mängida.


Imeline Veenuse nädal: kõik paistab nii lihtne

Millal?: nädal enne ovulatsiooni

Hetkeseisund: Vau — tunne on tõeliselt hea! Nahk on puhas, käed ja reied tugevamad ja saledamad kui tavaliselt ning ülemuse virinat suudame samuti palju paremini taluda. Rebecca Booth reedab, millest see tingitud on: ovulatsioonile eelneval nädalal tõuseb östrogeeni tase meie kehas jõuliselt ning muudab meid ilusamateks, loovamateks ja keskendunumateks. Lisaks suureneb meie vajadus läheduse järele. Kas soovite järsku rohkem kallimaga miilustada? Evolutsioonist lähtuvalt on see täiesti loogiline. Lõppude lõpuks tahab peagi liikvele asuv munarakk ju ka viljastatud saada!

See mõjub meile hästi: Veenuse nädala head kurssi tuleb ära kasutada. Võtke tõsisemalt tööga seotud tähtaegu, millest muidu meelsamini kõrvale hiilite. Sama kehtib ka koduste kohustuste kohta. Erilist rõhku pange sealjuures oma loomulikule sarmile. Sellest piisab, et kõik pooleliolevad tegemised, isegi koormavad administratiivsed paberitööd lõpule viia. Kes oma suhtele midagi head teha tahab, otsib selles faasis teadlikult partneriga täielikku kontakti. Hea õnne korral saate oma pingutuste vilju ka järgmistel nädalatel maitsta.

Sellest tuleks hoiduda: Vältige üleliigset meikimist! Suurbritannias läbiviidud uuring näitas, et naisi hinnati ovulatsioonile eelnevas faasis enamasti kaunimateks kui muidu. Efekt kadus aga silmapilkselt, kui nad endale meigi peale kandsid. Seega ärge peitke oma loomulikku ilu! Tähelepanelik tuleb olla aga ka pükste ostmisel. Veenuse nädalal tunnete te ennast tunduvalt saledamana ja seda te ka olete, kuna keha säilitab siis vähem vett. Kui ostate endale nüüd aga kitsad nahkpüksid, millesse täpselt sisse mahute, võite te seda juba järgmisel nädalal kahetsema hakata ja siis ennast nagu vorstikilesse mässituna tunda. Loobuge suhkrust, eriti valgest! See kahjustab Rebecca Boothi sõnul ovulatsioonieelset positiivset efekti. Hoiduda tuleks aga ka paksendavatest toiduainetest, näiteks valgest jahust.

Mida me hetkel kuulda ei taha: „Kas sul on suurusehullustus?” Või ka: „Kas sul on päevad?”


Superseksikas nümfifaas: midagi on toimumas!

Millal?: üks või kaks päeva enne ovulatsiooni

Meie hetkeseisund: Kas tunnete ennast taas metsiku kiskjana ja soov ennast kehtestada on meeletult suur? Anname teile konkreetse nõuande: märkige üks kuni kaks ovulatsioonile eelnevat päeva oma kalendris erksate värvidega! Sest just siis olete kuumemad kui tavaliselt ja mehed on teie järele lausa hullud. Loomalikud instinktid ei lase aga tekkida ka halval eelaimdusel ning seetõttu olete te flirdile eriti avatud. Põhjus seisneb ekstra suures testosterooni koguses, mis teie kehast sellel perioodil läbi voolab, unne vajunud ambitsioonid äratab ja võib-olla peas ka salajased täiskasvanute filmide imitatsioonid käivitab. Elu ei pea neil päevil tingimata aga ainult seksi ümber keerlema: mehelik hormoon võimaldab teil lihtsamini oma saaki püüda ja suurendab läbilöögivõimet — seda saate aga ka muudes eluvaldkondades hästi ära kasutada.

See mõjub meile hästi: Nende päevade vältel on meid väga lihtne rahuldada. Kõik, mida vajame, on vaid seksuaalpartner, kas siis patareidega või ilma.

Sellest tuleks hoiduda: Ärge laske ennast neil päevil armastuse esimesest silmapilgust pimestada! Lõbutsemisele liiga avatud olemises seisneb ka oht, et loovutame oma südame kellelegi, kes meile juba ülehomme närvidele käib või muul moel hästi ei mõju. Sest ainuüksi hormoonide möllamise tõttu kalduvad naised neil päevil kiiremini armuma kui muidu. Tagajärgedest on hiljem aga raske lahti saada. Seetõttu tuleb teil endale selgeks teha, et lõbutsemine ja armastus on kaks väga sarnast, aga siiski erinevat asja.

Mida me hetkel kuulda ei taha: „Kas sa oled lihtsameelne või miks sa koguaeg niimoodi irvitad?” Ja ka nüüd: „Kas sul on päevad?”

Kahe jalaga maa peal Minerva faas: tervislik kogus egoismi teeb imesid

Millal?: kaks nädalat pärast ovulatsiooni ehk vastavalt enne menstruatsiooni

Meie hetkeseisund: Minerva on tarkuse- ja taktilise sõjajuhtimise jumalanna, absurdsete tülide algatamisele on naistel nüüd annet! Seetõttu on ka meie juuksed pulstunud ja tuju halb. Ratsionaalsus omab neil päevil aga suuremat tähtsust kui nauding. Rebecca Booth selgitab: hormoon nimega progesteroon võtab sellel perioodil kehas juhtimise üle ja valmistab emakat ette eelseisvaks raseduseks. Aga üks hetk! Te ei ole ju rase ja ei soovi ka, et see juhtuks? Loodusest lähtuvalt oleks munarakk praeguseks aga juba viljastatud ja keha peaks käiku vahetama. Ning seda ta ka teeb: me oleme väsinud ja tujukad, elame läbi näljahooge ja tunneme ennast paksuna. Mõned nimetavad seda aega ka PMS-iks…

See mõjub meile hästi: Hoolitsege oma naha ja juuste eest! Kõik, millel sõna „Wellness” seisab, on leiutatud Minerva nädala tarbeks. Kas teie partner tundub teile hetkel eriti juhm? Ja lapsed ajavad tõeliselt närvi? See kõik läheb mööda, te ju teate seda! Nüüd on sobiv aeg ennast tagasi tõmmata: lugege lõpuni romaan, mille Veenuse nädalal pooleli jätsite või kasutage ära see kuudevanune massaaži kinkekaart!

Sellest tuleks hoiduda: Tööintervjuud, tülid, flirtimised. Lisaks vältige ilmtingimata seda kohutavat riietuskabiinide valgust!

Mida me hetkel kuulda ei taha: „Kuidas sa küll välja näed?” Ja mitte mingil juhul: „Kas sul on päevad?”

Emotsionaalne Juno aeg: kõik on jälle tagasi alguses

Millal?: kui uue tampoonipaki avate

Meie hetkeseisund: Kurat küll, menstruatsioon — milline koormav aeg! Kas kolm või viis päeva, tiivakestega pesukaitsed või ilma, te ise teate nüüd kõige paremini, mida vajate.

See mõjub meile hästi: Juno on rooma mütoloogias abielunaise ja ema prototüüp. See ei anna aga põhjust enda põlle taha peitmiseks. Vastupidi — depressiooni ja migreenihoogudega võitlemiseks on piisavas koguses spordi, näiteks rattasõidu, spinningu või tantsimisega tegelemine ideaalne lahendus. Võimaldage endale vähemalt paar kosutavat jalutuskäiku. Lisaks sellele mõelge ka antitsükliliselt!

Sellest tuleks hoiduda: Mõnedel naistel on risk infektsioonide tekkimiseks neil päevil suurem. Seega vältige avalikke ujulaid. Sama kehtib aga ka parfümeeritud hügieenivahendite ja intiimpesugeelide kohta.

Mida me hetkel kuulda ei taha: „Oi, kas sulle on väike kõhuke ette kasvanud?” Ja tõesti, tõesti, tõesti (!) päris kindlasti mitte: „Kas sul on päevad?”

Pille neelata? Jah, aga…

Piltlikult öeldes triigib see kõik ühtlaseks. Jah, vastab tõele: ükski teine rasestumisvastane vahend pole nii tõhus ja lihtne nagu beebipill. Paljud naised väärtustavad neid, kuna nii leevenevad ka tujukõikumised ja menstruatsioonivalud. Aga nähkem ka vastupidist külge: ilma mõõnadeta pole ka tõuse! Pillidega on PMS küll peaaegu välistatud, aga samas jääte seeläbi ilma ka eufoorilistest lõbufaasidest, näiteks nümfi- ja Veenuse nädalatest. Lõppude lõpuks peate te ise otsustama, kui palju lõbu (koos vahetevahel ilmnevate tagasilöökidega) te endale võimaldate või mitte.

Allikas: petra.de