Hispaania teadlased leidsid, et mida rohkem transrasvhappeid sisaldavaid toiduaineid inimesed söövad, seda suurem on neil oht depressiooni tekkeks. Uurimuse kohaselt oli neil uurimuses osalenud inimestel, kes sõid enim transrasvhappeid sisaldavaid toiduaineid, 48 protsenti suurem depressiooni tekkimise oht kui neil, kes transrasvhappeid sisaldavaid toiduaineid ei söönud.

Ka leidsid teadlased, et kalas ja õlides, nagu näiteks taime- ja oliiviõlis ohtralt leiduvaid polüküllastumata rasvhappeid saab seostada madalama depressiooni tekkimise ohuga. Teadlaste väitel leidub transrasvhappeid tööstuslikult toodetud pagaritoodetes ja kiirtoidus, samuti esineb neid looduslikult mõnes täispiimatootes.

Teadlaste väitel on depressiooni all kannatavate inimeste hulk üle maailma viimaste aastate jooksul suurenenud ning uurimuse hinnagul on depressioon seotud inimeste söömisharjumustega. „Me asendasime kindlat tüüpi kasulikud rasvad — pähklites, taimeõlis ja kalas sisalduvad polü- ja monoküllastumata rasvhapped — lihas, võis ja teistes toodetes sisalduvate küllastunud ja transrasvhapete vastu,“ ütles oma avalduses üks uurimust läbi viinud teadlastest, Hispaanias Kanaari saartel asuva Las Palmase Gran Canaria ülikooli ennetava meditsiini dotsent Almudena Sánchez-Villegas.

Kuue aasta vältel analüüsisid teadlased 12 059 vabatahtliku toitumist, elustiili ja haiguslugusid. Uurimistöö alguses ei kannatanud ükski uurimuses osalenu depressiooni all, kuueaastase perioodi lõpus registreeriti aga 657 haigusjuhtu. Teadlaste hinnagul võib uurimistöö tulemuste põhjal väita, et söömisharjumused võivad ühtviisi mõjutada nii depressiooni kui ka südamehaigusi ning mõlemad haigused võivad pärineda sarnasest lähtekohast.

Allikas: www.myhealthnewsdaily.com