KÜSIMUS: Olen 31 aastat vana ja minul katkes juunis 15+5 nädalane rasedus (esimene). Nädal enne seda oli verejooksu tulemusena diagnoositud platsenta praevia. Mul ei ole olnud eelnevaid katkemisi, rasedusi, sünnitusi, ma ei suitseta jne. Kõik analüüsid (veri, uriin, emakakael jne) on kogu aeg korras olnud.

Hiljem sain teada, et mehele (24 aastane) on tehtud mõni aeg tagasi tuberkuloosi ravi. Siit ka küsimus, kas see võib olla katkemise põhjuseks? Tahaksin kohe uuesti proovida ja see teeb muret.

VASTUS:
Platsenta eesasetus 15-16 rasedusnädalal on võimalik leida umbes kolmandikul rasedatel ja see on normaalne leid. Raseduse lõpuks "migreerub" platsenta enamus juhtudel ülespoole ja emaka kael jääb vabaks. Ainult umbes 0,5 % rasedatest võib leida platsenta eesasetuse ka raseduse lõpuks.

Raske on öelda, mis võis olla platsenta praevia põhjuseks Teil, kuna Te pole varem sünnitanud, Teil ei olnud emaka operatsioone, abrasioone või põletikku, mis on selle sagedasemad põhjused. Vähetõenäoline, et just mehe tuberkuloosi ravi anamneesis põhjustas platsenta praevia, kui Teie olite terve. Enne uut raseduse planeerimist tehke kontrolluuringud naistearsti juures. Ka abikaasa tervise kontroll mängib tähtsat rolli.

Dr. Andrei Sõritsa,
Naistearst,
Tartu Tähe Erakliiniku juhataja
Kliiniku tel: 07/ 348 145