Emad kasutavad keha vaatlemist lapse tervislikuseisundi kindlakstegemiseks kogu aeg. Sageli oskab ema öelda kaua enne tõsiste sümptomite ilmnemist, et laps hakkab haigeks jääma. Peamisteks "abivahendid" diagnoosi panemisel on naha värvus, muutunud silmavaade ja meeleolu jne. Kahjuks minetab enamus meist oskuse omaenda keha hoiatavaid signaale korrektselt mõista ja tõlgendada. Heaks näiteks kehasignaalidest on rasedusaegsed toidukapriisid. Lapseootel ema ihaldab sageli toitu, mis pole talle varem maitsenud. Tema keha saadab talle signaale kui naise toiduratsioonis on mõnest ainest puudus. Iseasi kui õigesti neid ihasid interpreteeritakse ja selle asemel, et süüa tsingi ja B-vitamiinide rikkaid toiduaineid, sirutab ootav ema käe hapukurkide, jäätise ja shokolaadi järele.

Valu käsivarres, kaelas või rinnas on hoiatav signaal selle kohta, et hapnikurikka vere vool südamelihasesse on vähenenud (stenokardia). Selle seisundi parandamiseks on vaja astuda kiireid samme, muidu on järgmine samm infarkt. Kui tunnete sellist valu, minge kohe arsti juurde ja laske määrata diagnoos ning ravi.

Stenokardia diagnoosimisel järgige kindlasti arsti nõuandeid ja tehke oma eluviisis muudatusi. Kõigepealt vähendage loomsete rasvade tarbimist ja ärge sööge praetud toite, isegi mitte küllastamata õliga praetuna. Need õlid oksüdeeruvad kuumutades ja võivad aidata kaasa südamehädade tekkimisele. Lisage salatitele natuke oliiviõli ning sööge iga päev sibulat ja küüslauku. Sööge kala vähemalt kolm korda nädalas ning suurendage köögi- ja puuvilja tarbimist. Kui olete ülekaaluline, vähendage kehakaalu. Jalutamine ja ujumine on südamele kasulikud ja kõigile suuremate pingutusteta kättesaadavad. Uuringud on ka näidanud, et antioksüdantvitamiinide A, C ja E tarbimine aitab vähendada südamehaiguste ohtu.

Diagonaalne volt kõrvalestadel viitab pärilikele südameprobleemidele. Vastavalt uuringutele on sellise voldiga inimesel 50 protsenti suurem oht südamehaigustesse nakatuda kui ülejäänutel. Südamehaiguste ohule viitavad ka karvad kõrvas ja taganev juuksepiir meestel.

Valge sõõr ümber vikerkesta võib viidata kõrgele kolesteroolisisaldusele veres.

Kui teil esineb üks või mitu nendest märkidest, on aeg teha muudatusi toidusedelis või eluviisis. Haiguse vältimine on alati tõhusam kui ravi. Tugev tervis sõltub niikuinii tervislikust toitumisest ning keha saadab oma hoiatussignaale kui tekib vajadus muudatusteks.

Kui küüntele ilmuvad valged plekid - vajab organism tsinki, lusikakujulised küüned viitavad rauapuudusele ja haprad küüned näitavad, et rasvhapete ja ränioksiidi tarbimine ei ole piisav. Rasvhappeid sisaldavad kalaõlid, tsinki ja ränioksiidi aga täisteratooted.

Kui igemed on ebanormaalselt punased või veritsevad, võib see viidata C-vitamiini puudusele.

B grupi vitamiinide puudumine võib ajada keele punaseks ja lõhenema ning tekitada lõhesid suunurkades.

Kui te pimedas hästi ei näe, võib organismil olla nappus A vitamiinist ja enneaegsele vananemisele viitavad märgid kätel näitavad antioksüdantide, sealhulgas beetakarotiini, C ja E vitamiini puudust.

Õppige oma keha tundma, pange tähele hoiatavaid märke ning kohandage vastavlt oma toitumist ja elustiili ning paljusid haigusi on võimalik vältida.