„Masendust ja hooajalist meeleoluhäiret esineb rohkem just sügisperioodil, kuna päevad on lühikesed ja pimedad ning serotoniin langeb madalale. Kokkupuude päikesevalgusega tagab serotoniini tootmise, mida on kutsutud ka õnnehormooniks. See aitab püsida inimesel rõõmus, rahulik ja keskendunud,” ütleb terapeut Monika Palm.

Pimedus kutsub esile melatoniini tootmise, mis aitab uinuda. Päikseta kipub serotoniinitase jääma madalaks ning seda seostataksegi masenduse ja hooajalise meeleoluhäirega. Selle käivitab aastaaegade vaheldumine, eriti pikk pime sügistalvine aeg.

„Meeleolulangusega võivad kaasneda pessimistlikud või raskemad mõtted. Mõtted aga loovadki tundeid, mis määravad selle, kuidas me ümbritsevat maailma tajume. Masendavad ja negatiivsed mõtted tõmbavad maha energiataseme ja seetõttu jõud justkui kaob,” selgitab Tasakaalukeskust juhtiv Palm.

Kuidas ära tunda, et tegu võib olla sügisväsimusega?

Üldine unine olek, madal energiatase, hommikune raskem ärkamine, soovimatus midagi teha. Kaob ka soov liikuda ja trenni teha, võib olla soov vähem suhelda, tujulangus, masendus.

Millised on kõige hullemad tagajärjed, kui sügisväsimusega ei tegelda?

Kui sügisväsimus süveneb, siis keha immuunsüsteem nõrgeneb, keha võib muutuda vastuvõtlikumaks haigustele, sügisväsimus muutuda ühel hetkel masenduse sügavamaks vormiks depressiooniks.

Mida vajab meie keha kõige enam eesootaval pimedal talveperioodil?

Kehad on erinevad. Nii ka kehavajadused. Kõige olulisem on ennast kuulata ja selle järgi valikuid teha. Kehad tahavad liikuda. Keha vajaduste arvestamisega, looduses viibimise, piisava liikumise ja enda jaoks õige toitumisega saab keha erksana hoida ka pimedal ajal.

Millised sammud saab igaüks meist teha, et ennast juba täna natuke paremini tunda?

Iga inimene saab üsna palju ise panustada, et sügisväsimusest jagu saada. Juba hommikul häälestada end mõnusale olemisele. Nii palju kui võimalik viibida päevavalguses värskes õhus ja looduses. Teadlikult võtta aega füüsiliseks aktiivsuseks. Vajadusel lubada endal puhata ja magada rohkem. Õppida keha kuulama, et turgutada seda sobivate toitude, vajadusel lisaainete või vitamiinidega. Kui peas on rasked ja masendavad mõtted, siis neid saab meelest ja energeetikast välja puhastada. Leida huvipakkuvaid ja arendavaid tegevusi, tegeleda enesearenguga. Selleks võib soovi korral osaleda enesearengugruppides. See kõik toetab teadlikult parema meeleolu loomist. Õppida rõõmu tundma ka sügisesest ajast.

Millised on head toidud, trennid või vaimsed tegevused, et toetada keha ja meelt?

Toitumissoovitusi on väga erinevaid. Mina kuulun nende hulka, kes ei järgi mingit konkreetset õpetust, vaid väärtustan oskust ennast ja kehavajadusi kuulata. Julgustan ka kõiki seda oskust endas avama. See on üks asi, mida me läbi erinevate praktikate-seansside Tasakaalukeskuses teeme. Sama on treeningute puhul. Parim on, kui tegeled treeningutega, mis sulle huvi pakuvad, sobivad ja panevad end hästi tundma.

Tegelen Tasakaalukeskuses mitmete erinevate vaimsete praktikatega, mis toetavad väga hästi ka sügisväsimuse korral või neid, kes otsivad võimalusi enesearenguga tegeleda. Üks nendest on teadlik vabastav hingamine, mis tõstab emotsionaalset-füüsilist heaolu. Selline hingamisviis tõstab eluenergiataset, paneb keha tootma heaolu- ja õnnehormoone, vabastab uskumusi ja masendust loovaid mõtteid ja parandab ka üldisemalt tervist. Teadliku ja vabastava hingamisega saab ka tegeleda regulaarsemalt gruppides, kas sügisväsimusest ülesaamiseks või enesearenguks.

Ka energiavälja puhastamine mõjutab otseselt meie enesetunnet ja vabastab rusuvaid mõtteid, luues mõnusa olemise.

Samuti aitab sügisväsimusega seotud mõtetest, uskumustest ja pingetest vabaneda Access Bars ja erinevad Accessi kehatehnikad, mis aitavad luua kehaga paremat ühendust, et paremini keha vajadusi kuulata, vabastades ka erinevaid piiranguid. Neid saab õppida ise kursustel tegema ja kogeda ka individuaalselt.

Kuidas jõuda nii kaugele, et sügis ja pime aeg ei mõjutaks meie keha üldse? Kas see on üldse võimalik?

Kui elada enda ja loodusega kooskõlas, siis üks osa sellest on ka vahelduvate loodusrütmidega sünkroonsuses elamine. Erinevatel aastaaegadel on kehavajadused erinevad. Sügisperiood on vaiksem ja sissepoole vaatamise aeg. Kui seda arvestada ja toetada kehavajadusi toidu, toetavate vitamiinidega või sobivate tegevustega, siis ei pruugi me sügisest aega nii väga rusuvana tajuda. Keha mõjutavad lisaks toidule, veele, vitamiinidele, liikumisele ka meie uskumused ja nendega seotud mõtted. Nii nagu me usume, nii ka meie jaoks asjad on. Keha funktsioneerib uskumuspõhiselt. Ka see on üldlevinud uskumus, et sügiseti tekib sügismasendus. Uskumusi saab muuta. Kui selliste uskumustega tegeleda, et neid muuta ning rasked mõtted ja tunded vabastada, teeme ruumi teistsugustele arusaamadele ja helgematele mõtetele, mis koheselt mõjutab meie maailmataju.

Kuidas turgutada vaimu? Kuidas mõista, et see on vajalik?

Mulle meeldib ütlus: „Tegele oma vaimuga, siis keha tuleb järele.” See pole päris asjatult nii öeldud. Meie vaim ehk pärisolemus teab nn kõike, mida inimene heaoluks vajab. Ka seda, mida keha vajab, et olla terve. Vaim üldjuhul ei vaja turgutamist. Keha vajab. Saame turgutada keha, et olla terve ja ennast hästi tunda. Kui õppida vaimuga kontaktis elama, siis muutub kõik palju lihtsamaks ja selgemaks. Kogu vajalik informatsioon on meis endis olemas.

Millised on teie enda lemmiktegevused vaimule ja kehale sel ajal?

Rahulik olemine ja rõõmus meel on hea päeva aluseks. Minu jaoks on loomulik arvestada loodusrütmide vahelduvust ja selle seoseid kehaga. Ka suhtumisest sõltub, kuidas sügisest aega vastu võtta. Kuulan oma keha nii toidu kui ka vajalike ainete osas. Kui elu on põnev, siis minu meelest ei jää sinna ruumi masendusele. Kasvab ju see, mida tähelepanuga toita. Mulle meeldib olla heas seltskonnas, olla lõbus ja palju naerda. Sügiseti olen sageli rohkem avatud uute asjade õppimisele. Mulle meeldib looduses jalutada nii valges kui ka õhtuhämaruses. Loodus annab suurt tuge. Lisaks puhastavale funktsioonile on looduses võimalik keha toetuseks kätte saada praktiliselt kõiki kehale vajalikke aineid energiana. Samuti käin tunde järgi trennis. Tegelen endale meelepäraste erinevate praktikatega. Teen energia- ja hingamisharjutusi.

Palun kirjeldage mõnda head harjutust, millega end vajadusel rahustada või just ergutada.

Kuna praegusel aastaajal päikest vähe on ja sellel on otsene seos sügisväsimusega, siis pakun välja ühe harjutuse, et ise äratada oma sisemine päike ja anda juba hommikul päevale helgem suund. Kõik teavad, kui hästi päike enamasti mõjub. Harjutuse nimi on „Lase päikesel paista“. Hingamisviisiga saame mõjutada niimoodi oma energiataset ja meeleolu. See tähendab, et hingamisega saame mõjutada ka seda, mida ellu lubame. Lisame sinna oma kujutlusega päikesepaiste, sest päikesevalgus on loomulik viis rahuliku või rõõmsama meeleseisundi saavutamiseks ja koos hingamisega tõstab see kehas ka heaoluhormooni.

HOMMIKUNE HARJUTUS

  • Kui hommikul ärkad, siis jää veel natukeseks rahulikult lamama. Hinga vaikselt omas tempos sisse. Jälgi tähelepanelikult, mis tunne on hingata ja seda hingetõmmet sees hoida. Kui hingad sisse lõpuni ära, siis hingad aeglaselt välja, täpselt nii, nagu sulle sobib. Samal ajal kujuta ette, et hingad välja kuldset säravat valgust. Seda on samuti parem teha suletud silmadega. Jätka sama hingamist ja visualiseeri iga väljahingamisega järjest laienevat kuldset valgust, mis mähib sisse kogu sinu keha ja hakkab sinust järjest kaugemale lendlema, läbi kogu selle toa või ruumi, kus sa parasjagu oled. Jätka rahulikult hingamist ja välja hingates visualiseerides kuldset valgust. Hingad sisse. Lihtsalt jälgi, kuidas õhk sinu sees liigub. Vii nüüd väljahingamine pikemaks. Väljahingamine mõjutab meie uitnärvi ehk vaagusnärvi, mida kutsutakse heaolunärviks. Seega saame lihtsa hingamisega mõjutada oma füüsilist ja emotsionaalset heaolu.
  • Naudi kuldses valguses olemist, märka aistinguid, mis sinus tekivad. Tunne ennast energilise ja puhanuna. Enne kui avad silmad, et päeva tegemistega alustada, tee mõttes taotlus, et sinu päev tuleb täna tore, kerge ja rõõmuküllane, oled avatud uutele kogemustele. Need kinnitused toetavad koos hingamisega päevale suuna andmist. Kui oled seda teinud, võid silmad avada ja jätkata hommikusi tegemisi. See harjutus võtab aega umbes 5 minutit, aga positiivne mõju on kogu päevaks. Võid seda teha ka 3 minutit, kui 5 tundub liiga palju. See avab valgusküllastele kogemustele ehk sellistele kogemustele, mis on sinu jaoks rõõmsamad, helgemad ja toredamad.